Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Vydržíte mesiac bez alkoholu? Suchý február preverí, ako ste na tom so zdravím

10.2.2023

Svetová zdravotnícka organizácia považuje alkoholizmus za jeden z najzávažnejších zdravotných a sociálnych problémov. Alkohol je na Slovensku stále drogou číslo jedna, pokiaľ ide o rozšírenosť a výskyt jeho užívania. Odhaduje sa 4. najvyššia spotreba alkoholu v rámci EU s vypitými 14,6 l čistého liehu na jedného dospelého obyvateľa. Na druhej strane je alkohol najviac tolerovanou drogou v našej krajine. Štatistické údaje ukazujú, že 5-10 % mužov a 2 % dospelých žien je závislých od alkoholu.

Alkohol má závažné nežiaduce účinky na organizmus. Užívanie alkoholu je veľmi častou príčinou poškodenia pečene, obzvlášť u pacientov, ktorí užívajú aj lieky na chronické ochorenia. U ľudí, ktorí pravidelne konzumujú alkohol, dochádza k indukcii pečeňových enzýmov, ktoré sa podieľajú na metabolizme napr. paracetamolu. Ide o voľnopredajný liek, ktorý pacienti bežne užívajú pri bolesti alebo horúčke.

Alkohol môže spôsobiť závažné liekové interakcie. Zvyšuje sedatívny účinok liekov na bolesť, úzkosť a spanie, teda pôsobiacich na centrálny nervový systém. „U pacientov, ktorí užívajú warfarín súbežne s alkoholom, môže dochádzať ku krvácaniu. Konzumácia alkoholu s liekmi na vysoký krvný tlak môže viesť k závažnému zníženiu krvného tlaku. Užívanie alkoholu u diabetikov môže viesť k epizódam hypoglykémii,“ vysvetľuje PharmDr. Hajnalka Komjáthy, PhD., vedúci farmaceut Nemocnice AGEL Komárno.

Súbežné užívanie niektorých antimikrobiánych liekov s alkoholom je prísne kontraindikované. Napríklad v prípade metronidazolu môže ísť o nepríjemné vedľajšie účinky ako nevoľnosť a vracanie, bolesti brucha, návaly horúčavy, búšenie srdca a bolesti hlavy.

„Z týchto dôvodov aj pracovníci Nemocnice AGEL Komárno pri predpisovaní, ale aj pri vydávaní liekov upozorňujú pacientov na kontraindikáciu súbežnej konzumácie alkoholu s liekmi, kvôli zvýšenému výskytu nežiadúcich účinkov, ktoré môžu skomplikovať zotavenie pacienta,“ povedala  Mgr. Andrea Horváthová, farmaceut nemocnice.

Späť