Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

V Nemocnici AGEL Komárno gastroenterológovia upozorňujú pacientov na dôležitosť preventívnych vyšetrení

25.10.2022

Rakovina hrubého čreva je medzi trojicou najčastejších onkologických diagnóz. Presnú príčinu, ktorá ochorenie vyvoláva nepoznáme, preto hovoríme o rizikových faktoroch, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Aké sú, kedy a prečo je dôležité ísť na preventívne prehliadky, objasnil vedúci lekár gastroenterologickej ambulancie Nemocnice AGEL Komárno MUDr. Csaba Podlupszki.

Žalúdočné ťažkosti či akékoľvek problémy pri vyprázdňovaní mal v života každý z nás. Ako však zistiť, kedy je to už príznak niečoho vážnejšieho, kedy je čas navštíviť špecialistu? ,,Medzi rizikové faktory vzniku rakoviny hrubého čreva patria hlavne znížená fyzická aktivita a nevhodné stravovanie. To mám na mysli zvýšený príjem hlavne červeného údeného mäsa, zvýšený príjem potravín, ktoré obsahujú veľa konzervačných látok, znížený príjem vláknin, ktoré na jednej strane urýchľujú črevnú činnosť a  tým zabraňujú vstrebávaniu toxických látok a na druhej strane je to potrava pre črevné baktérie, ktoré tak isto bránia náš organizmus pred vstrebávaním škodlivých látok a zvyšujú účinnosť imunitného systému,“ vysvetľuje MUDr. Csaba Podlupszki. Každý deň ho v ambulancii navštevujú muži aj ženy s najrôznejšími problémami. Rakovina môže byť dôsledkom aj určitých črevných chronických ochorení, napríklad zápalového ochorenia čreva, nepriaznivým faktorom je aj fajčenie.

Ak človek zaznamená dlhšiu dobu striedanie hnačky a zápchy, má krv v stolici, je chudokrvný, slabý, malátny, pravidelne pociťuje nafukovanie, je nevyhnutné navštíviť lekára. Základom je preventívne vyšetrenie stolice na skryté krvácanie. ,,Preventívne vyšetrenie nie je bolestivé a vykonávajú ho praktickí lekári. Pri pozitívnom náleze nasleduje kolonoskopické vyšetrenie, ktoré nie je príjemné, ale môže pacientovi zachrániť život a zistiť ochorenie v začiatočnom štádiu, kedy sa dá nález riešiť buď endoskopicky alebo chirurgicky  a pacient sa vylieči,“ vysvetľuje skúsený odborník. Dnešná medicína už tak pokročila, že aj ochorenie zistené v neskorších štádiách sa dá riešiť a predĺžiť plnohodnotný život človeka na niekoľko rokov až desaťročí.  Lekári robia všetko preto, aby vplývali na povedomie ľudí a nepodceňovali prevenciu. ,,Chcel by som ešte raz zdôrazniť, aby ľudia vlastným rozhodnutím o zmene štýlu života znížili rizikové faktory vzniku rakoviny hrubého čreva a uvedomili si, aké sú dôležité preventívne vyšetrenia. Tie už zachránili aj v našej gastroenterologickej ambulancii niekoľko aj mladých životov“ dodal na záver  vedúci lekár gastroenterologickej ambulancie  MUDr. Csaba Podlupszki.

Späť