Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Ružový október upozorňuje na dôležitosť prevencie rakoviny prsníka

13.10.2022

Rakovina prsníka predstavuje u žien najčastejšie nádorové ochorenie. Každoročne je po celom svete diagnostikovaných viac ako 2 milióny nových prípadov. Odhaduje sa, že predstavuje takmer 30% všetkých nových druhov rakoviny u žien. Slovensko sa nachádza v hornej tretine poradia krajín, kde sú najvyššie hodnoty výskytu tohto karcinómu. Podľa posledných štatistických ukazovateľov bolo ku koncu roka 2020 na SR zaregistrovaných takmer 3 000 pacientok s touto diagnózou. Ročne je karcinóm prsníka diagnostikovaný aj asi 60 mužom na Slovensku, z ktorých každý piaty muž tejto chorobe podľahne.

Prevencia rakoviny prsníka býva príliš často podceňovaná, či dokonca zľahčovaná a pacienti sa tak dostanú k lekárovi až vo chvíli, keď už je situácia vážna. Rakovina  prsníkov má mnoho podtypov a zároveň každá pacientka s rakovinou prsníka je jedinečná. Rodinná anamnéza má  veľmi významnú  úlohu.  „U žien s príbuzným prvého stupňa ako dieťa, súrodenec alebo rodič s karcinómom prsníka je riziko dvojnásobné a ak bol príbuznej diagnostikovaný karcinóm prsníka ešte pred menopauzou, riziko sa strojnásobuje,“ hovorí MUDr. Erika Bese Jóbová, lekárka Oddelenia klinickej a radiačnej onkológie Nemocnice AGEL Komárno. Najčastejším príznakom je hrčka  v prsníku alebo v pazuche, zmena vo veľkosti alebo tvare prsníka, vtiahnutá bradavka, menej častá je bolesť prsníka alebo výtok z bradavky. Tieto príznaky sa však nemusia objaviť vždy. Akonáhle sa príznak objaví, netreba otáľať s návštevou lekára. Základom prevencie je samovyšetrenie prsníkov každý mesiac. Avšak prieskumy ukazujú, že si ho vykonáva iba 10 % žien. Samovyšetrenie odborníci odporúčajú od 20-tich rokov, najlepšie na 3-4. deň po skončení menštruácie.

V rámci prevencie karcinómu prsníka  je určené mamografické a ultrasonografické vyšetrenie. „U mladších žien je prsník žľaznatý a možné zmeny prsníkov sú lepšie viditeľné ultrazvukom. Po dovŕšení štyridsiatky by súčasťou preventívnej prehliadky mala byť aj skríningová mamografia. Vykonáva sa žene bez akýchkoľvek ťažkostí, vie odhaliť malé ložiská do 20 mm, ktoré ešte pravdepodobne metastázy nevytvorili,“ upozorňuje na dôležitosť prevencie MUDr. Erika Bese Jóbová. Pravidelné kontroly prsníkov skríningovou mamografiou u žien každé dva roky zachráni život 2-6 ženám z 1000. Na tomto vyšetrení sa však zúčastňuje menej ako 30 percent žien, ideálne by to malo byť aspoň 70 percent. Pacientka sa postaví pred špeciálny röntgenový prístroj, technik položí prsník na plastovú dosku a ďalšia doska prsník pritlačí zhora. Pri tomto sploštení môže pocítiť tlak, ktorý trvá približne 25 sekúnd, zopakuje sa snímkovanie z druhej polohy. Celkový čas vyšetrenia je asi 10 minút a výsledok je ihneď k dispozícii po vyšetrení.

Odhadom asi 10 percent žien verí rôznym článkom na internete, ktoré sa vyjadrujú o mamografii negatívne. Najrozšírenejšou obavou je bolesť alebo drvenie prsníka pri vyšetrení. Prsná žľaza nie je tak jemná, aby mohlo krátke 3 sekundové  väčšie stlačenie vyvolať nejakú chorobu. Veď prsník počas života ženy zvládne mnoho nechcených úderov rukami pri športoch, dokonca zvládne tehotenstvo a dojčenie. Okrem toho niektoré ženy majú obavy z toho, že žiarenie zvyšuje riziko vzniku karcinómu. „Ide o absurdnú obavu, pretože dávka radiačného žiarenia je skutočne malá, niekoľkonásobne nižšia a šetrnejšia ako pri bežnom RTG kostí alebo CT,“ vyvracia obavy  MUDr. Erika Bese Jóbová.

 Karcinóm prsníka sa diagnostikuje pomocou klinického vyšetrenia, zobrazovacími vyšetreniami a biopsiou. Ak je podozrenie na karcinóm, odoberie sa biopsia z nádoru predtým, než sa začne plánovať akákoľvek liečba. „Biopsia nám poskytuje dôležitú informáciu o type karcinómu prsníka. Existuje päť štádií. Všeobecne platí, že čím nižšie štádium, tým lepšia prognóza a väčšia šanca k vyliečeniu,“ hovorí pani doktorka Bese Jóbová. Následne sa určí rozsah (staging) ochorenia, ktorý je rozhodujúcim faktorom na stanovenie spôsobu liečby. Onkologická liečba karcinómu prsníka podľa rozsahu ochorenia  môže byť chirurgická pri včasnom štádiu, pri pokročilom alebo metastatickom karcinóme je indikácia na systémovú chemoterapiu alebo rádioterapiu (ožarovanie prsníka).

Onkologická liečba napreduje a každým rokom sú dostupné nové lieky. Vyhliadky sú veľmi dobré. Ak sa ochorenie zistí včas a správne lieči, účinnosť liečby dosahuje 90 - 100 %.

Späť