Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Komárňanská nemocnica dostala pre bábätká ďalšie háčkované chobotničky

3.6.2022

Komárňanská nemocnica dostala pre bábätká ďalšie háčkované chobotničky Počas Medzinárodného dňa detí sa v komárňanskej nemocnici nezabudlo ani na tých najmenších. Na novorodenecké oddelenie v Nemocnici AGEL Komárno pribudli milé darčeky pre novorodencov, od dobrovoľníkov dostali opäť háčkované chobotničky a rybičky, ktoré robia bábätkám v prvých dňoch ich života a ich mamičkám milú spoločnosť.

Na prvý pohľad síce drobnosť, ale pre detičky môže znamenať aj veľkú pomoc, pretože háčkované chobotničky či šité rybičky patria do postieľok predovšetkým predčasne narodeným deťom. Potešia však všetky narodené bábätká a ich mamičky. Hračky sú vyrobené ručne a sú zo 100 % bavlny, vyplnené antialergickým dutým vláknom, čím je garantovaná ich hygienická bezpečnosť. Háčkujú a šijú ich členky klubu dôchodcov vo Veľkom Mederi a občianske združenie Veselé chobotničky, robia tak už 5 rokov a  za ten čas bolo rozdaných viac ako 1 300 hračiek. „Prioritne patria chobotničky a rybičky do rúčok skôr narodeným bábätkám a bábätkám so zdravotnými ťažkosťami,“ hovorí PhDr. Erzsébet Janits, ktorá tento projekt zastrešuje a pokračuje: „Predčasne narodené deti sú často a dlhú dobu odkázané na pomoc medicínskych prístrojov, s ktorými ich spájajú rôzne hadičky. U všetkých novorodencov vidíme silný úchopový reflex, a tak hrozí náhodné vytiahnutie hadičiek z končatín. Chápadlá im pravdepodobne pripomínajú pupočnú šnúru, na ktorú boli  zvyknuté  ešte pred narodením a pravdepodobne preto deti s takýmito hračkami v postieľkach dýchajú pravidelnejšie, zlepšuje sa im tep srdca a krvný tlak. Naše ručne šité hračky sú vzorom toho, keď na pomoc stačí drobnosť. Obdarované však neboli len bábätká, malý darček v podobe sladkého balíčka sa ušiel i zdravotníkom, ktorí sa o nich starajú.“

Občianske združenie Veselé chobotničky obdarovalo neonatologické oddelenie háčkovanými a šitými hračkami  niekoľkokrát. ,,Na začiatku sa zameriavali na výrobu a distribúciu háčkovaných chobotničiek pre bábätká  v inkubátoroch, potom sa pridali deti, ktoré prekonali operačné zákroky. Dnes sa už háčkuje, šije a pletie tak, aby čím viac novorodencov mohlo mať svojho kamaráta – veselú chobotničku či rybičku. My sme im za túto pomoc vďační, pretože vieme, že to je pre bábätká veľmi príjemné a oceňujú to aj mamičky,“ hovorí vedúca sestra  novorodeneckého oddelenia komárňanskej nemocnice Elvíra Baková. 

Späť