Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Komárňanskí pacienti dostanú vianočný darček v podobe novej magnetickej rezonancie

4.10.2022

Nemocnica AGEL Komárno pokračuje vo svojich rozvojových aktivitách, tento rok otvorila zrenovované Oddelenie klinickej a radiačnej onkológie a pacientom od leta slúži aj úplne nový Urgentný príjem. Naňho nadväzuje aj ďalšia novinka, ktorá pacientov v regióne určite mimoriadne poteší – do Vianoc bude hotové pracovisko magnetickej rezonancie, prvých pacientov by sme mohli vyšetriť už v januári.

Základný kameň budúceho pracoviska magnetickej rezonancie v Nemocnici AGEL Komárno bol položený vo februári tohto roku. ,,Stavebné práce sa začali v septembri, keďže pracovisko je v tesnej blízkosti nového Urgentného príjmu a vytvorenie pracoviska magnetickej rezonancie úzko súviselo s odovzdaním a spustením prevádzky urgentného príjmu,“ vysvetľuje MUDr. Gabriela Filkóová, námestníčka riaditeľa nemocnice a dodáva: ,,Ukončenie stavebných prác predpokladáme koncom novembra, začiatkom decembra sa začne samotná inštalácia nového prístroja, ktorá potrvá približne 3 týždne, takže Komárno, resp. vyše 100 tisíc obyvateľov nášho okresu, dostane vianočný darček v podobe tohto pracoviska.“ Nábehová fáza prevádzky začne v januári a po jej ukončení je v pláne postupné prepojenie pracoviska s Onkologickým centrom. Investícia v hodnote nad 1,5 milióna € je financovaná zo zdrojov komárňanskej nemocnice. ,,My, zdravotníci sa tešíme novej technike a práci na kvalitných, nových a moderných zariadeniach, napriek tomu však prajeme ľuďom hlavne zdravie, aby boli čo najmenej odkázaní na nás,“ uviedla námestníčka komárňanskej nemocnice.

Magnetická rezonancia je moderná rádiologická vyšetrovacia metóda, ktorá umožňuje diagnostikovať chorobné zmeny v organizme bez narúšania jeho integrity a je úplne bezbolestná. Pacient je vložený do silného homogénneho magnetického poľa, do jeho tela je vyslaný krátky rádiofrekvenčný impulz a po jeho skončení sa sníma slabý signál, ktorý vytvára pacientovo telo, a ten sa následne použije na rekonštrukciu samotného obrazu. Jednotlivé orgány sa snímajú vo veľmi tenkých rezoch v rôznych rovinách, podobne ako pri CT, ale s lepšou záchytnosťou pri niektorých ochoreniach napríklad mozgu a miechy, alebo poraneniach mäkkých tkanív a kĺbov.

Späť