Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Komárňanská nemocnica otvorila poradňu pre stomikov

25.3.2022

Informujú, poradia, pomôžu a ochotne vysvetlia. Nemocnica AGEL Komárno pripravila pre svojich pacientov a klientov ďalšiu novinku. Dnes premiérovo spustila činnosť poradne pre stomikov. Prevádzka poradne bude dvakrát do mesiaca osobne alebo aj prostredníctvom telefonickej konzultácie. Je Pandémia koronavírusu v regióne Komárna stále ovplyvňuje aj chod Nemocnice AGEL Komárno.

,,Zriadenie poradne si vyžiadala konkrétna situácia v regióne, kde sa v poslednom období počet stomikov zvyšuje,“ zdôvodňuje rozhodnutie o novinke riaditeľ Nemocnice AGEL Komárno. ,, Je to súčasť našej dlhodobej stratégie, reagovať na požiadavky našich pacientov a zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ doplnil M. Jaška.  

Stomická poradňa bude ordinovať dvakrát v mesiaci, každý druhý a štvrtý piatok od 8.00 do 15.00 hod., možná bude aj telefonická konzultácia. Nachádza sa priamo v nemocnici, v pavilóne I, vchod je z Petófiho ulice.  ,,Pri návšteve stomickej poradne každý klient dostane informácie, ktoré ho zaujímajú, radi im poradíme pred plánovanou operáciou, po operácií a následnej starostlivosti o stómiu a stomikov. Samozrejmosťou je oboznámenie pacienta a pomoc s výberom vhodnej stomickej pomôcky, poskytujeme aj konzultácie v prípade komplikácií. Zabezpečujeme aj predpis stomických pomôcok, vieme realizovať aj rozvoj objednávky do domácej starostlivosti. Pre pacientov po operáciách edukujeme cvičenia na posilnenie brušnej steny a tiež informujeme o novinkách v starostlivosti o stómie,“ hovorí sestra Zsuzsanna Bátki Fónad. Záujemcovia o poradenstvo majú možnosť kontaktovať poradňu telefonicky na 0910 456 872. V regióne Komárna je aktuálne evidovaných približne 70 stomikov.

Stómia je časť hrubého čreva, tenkého čreva alebo močového traktu, ktorá bola vyvedená nad úroveň brušnej steny. Umiestnenie závisí od zdravotného stavu konkrétneho človeka. Stómia slúži ako alternatívny spôsob odvodu stolice (v prípade kolostómie alebo ileostómie) z tela. Poznáme viacero druhou stómie, pričom chirurg vždy rozhodne, ktorý je pre pacienta najvhodnejší.

Rovnako ako vy, tak aj každá stómia je jedinečná. Správna starostlivosť o vašu stómiu ktorá je podmienená výberom vhodných stomických pomôcok a bežnými činnosťami, ktoré patria k vášmu životnému štýlu, je rozhodujúca pre vaše pohodlie a zdravie. Ak sa stomická pomôcka prispôsobí vašej stómii a starostlivosť o stómiu bude správna, pomôže vám to návratu k aktívnemu životu.

 Realizácia stómie znamená výrazný zásah do spôsobu života človeka. Je preto dôležité každému individuálne a detailne všetko vysvetliť a názorne ukázať, čo táto zmena znamená, ako sa na novú realitu pripraviť, ktoré sú vhodné pomôcky, ako správne so stómiou žiť.

Späť