Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Variant omikron stále ovplyvňuje chod komárňanskej nemocnice

18.2.2022

Nemocnica AGEL Komárno aj napriek celkovému zlepšovaniu pandemickej situácie na Slovensku stále eviduje výpadok hlavne v radoch svojich zamestnancov, ktorý spôsobil variant omikron. Kvôli covid pozitívnym kolegom nemocnica musela zrealizovať viaceré organizačné opatrenia. Tie sa však len minimálne dotýkajú pacientov. Nemocnica kvôli poklesu záujmu o očkovanie od nasledujúceho týždňa upravila čas prevádzky vakcinačného centra.

Vývoj pandémie koronavírusu má, aj takmer dva roky od evidencie prvého prípadu na Slovensku (6. marec 2020), stále nevyspytateľný priebeh. Hoci denné prírastky pozitívnych pacientov sú vo všeobecnosti vysoké, priebeh ochorenia je má vo väčšine prípadov výrazne miernejší priebeh a predovšetkým menej úmrtí. Aktuálna situácia v Nemocnici AGEL Komárno je pod kontrolou, i keď nemocnica zápasí s výpadkom 25 kolegov, u ktorých sa potvrdil koronavírus. ,,Jeden zamestnanec je ešte v karanténe, museli sme preorganizovať služby, viacerí kolegovia zaskakujú aj na iných oddeleniach. Do nemocnice stále prichádzajú covid pozitívni pacienti, variant omikron však nemá tak závažný priebeh, takže väčšina pacientov je ošetrených ambulantne,“ vysvetľuje námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. Gabriela Filkóová. K dnešnému dňu nemocnica eviduje 22 pacientov s koronavírusom, 4 sú umiestnení na jednotke intenzívnej starostlivosti, z nich 1 si vyžaduje podporu Hi-flow a 1 je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. ,,Máme aj jedno pozitívne dieťa na pediatrii, väčšina hospitalizovaných pacientov s covidom nemá žiadne očkovanie“, doplnila MUDr. Filkóová.

Vo vakcinačnom centre nemocnice evidujú výrazný pokles záujmu o očkovanie, pričom pozitivita v rámci AG testov predstavuje vyše 20% a v rámci PCR testov sa blíži až k 60%. „Vzhľadom na to, že potrebujeme mať našich zdravotníkov k dispozícii v nemocnici pri starostlivosti o hospitalizovaných pacientov a pre výkon urgentných zákrokov, a na očkovanie už nechodia stovky, ale len desiatky záujemcov, od budúceho týždňa sme upravili prevádzkové hodiny vakcinačného centra. Očkovať budeme každý deň v čase od 12.30 do 14.00 hod, a to aj registrovaných aj neregistrovaných záujemcov. Nemocnica očkuje aj deti od 5 do 18 rokov, vo vekovej kategórii 12- 18 rokov už začali s podávaním posilujúcej tretej dávky. ,,Je možná už aj registrácia na vakcínu od spoločnosti Novavax, presný termín začiatku očkovania však bude závisieť od dodávky vakcíny,“ uviedla námestníčka pre liečebnú starostlivosť.

Späť