Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Najčastejšie liečenou onkologickou diagnózou je rakovina prsníka

4.2.2022

Štvrtý február je považovaný za Svetový deň boja proti rakovine. Je potrebné, aby sa toto ochorenie pravidelne dostávalo do povedomia širokej verejnosti a vďaka Únii pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC) si ho pripomíname práve dnes, 4. februára. Primára klinickej a radiačnej onkológie Nemocnice AGEL Komárno MUDr. Pavla Demetera sme sa spýtali na príznaky, prevenciu a iné podrobnosti z ich pracoviska.

Najčastejšie liečenou onkologickou diagnózou je, podľa slov primára, rakovina prsníka. Za ňou nasledujú rakovina konečníka, pľúc, prostaty a poradie v prvej päťke liečených diagnóz uzatvára rakovina orgánov ORL oblasti. Vek pacientov sa pohybuje od 25 do 95 rokov. „U každého sú mimoriadne dôležité individuálny prístup, liečebná stratégia a zvolená taktika liečby. Čo je však absolútne na prvom mieste, je prevencia, prípadne včasné stanovenie diagnózy,“ potvrdil primár klinickej a radiačnej onkológie  MUDr. Pavel Demeter. O prevenciu sa zaujíma čoraz viac ľudí, a to najmä mladších vekových kategórii. Faktom je aj to, že onkologických ochorení stále pribúda, i keď sa to zatiaľ deje skôr pozvoľne.  „Po vyše troch rokoch práce vynoveného pracoviska radiačnej onkológie i personálu sme s využitím modernej technológie a nového lineárneho urýchľovača pomohli viac ako 2700 pacientom. Pacienti od prvej návštevy ambulancie dostanú do 10 dní termín na ožarovanie lineárnym urýchľovačom,“ vysvetľuje primár.

Onkologické ochorenia boli a sú, napriek pandémii, jednými z najčastejších ochorení, ktoré sa vyskytujú takmer v každej rodine. Príčinou je spôsob života, vplyvy životného prostredia, vplyvy genetiky, ale napr. i nezvládnuté stresy organizmu a psychiky, ktoré môžu byť rozličného charakteru.

Pacientom na onkologickom oddelení rozdával zdravotnícky personál v krásnom oblečení balíčky, na ambulanciách dostali ovocie či sladkosti.  Zdravotnícky personál prekvapil približne 100 pacientov, ktorí sa radovali z malých darčekov a týmto im vyjadril svoju podporu.

Späť