Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Komárňanská nemocnica dostala od Nadácie Križovatka monitory dychu. Prístroj dokáže zachrániť život bábätkám

9.12.2021

Nadácia Križovatka venovala pre pacientky Nemocnice AGEL Komárno 10 nových monitorov dychu. Monitory dychu pomôžu v boji proti syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktorý je dnes strašiakom mnohých rodičov, ale aj zdravotníkov priamo v nemocnici.

Tento bezdotykový monitor dychu je vybavený senzorovou podložkou s rozmermi 440 × 270 mm a minimalistickou kontrolnou jednotkou, ktorá na prípadný problém jasne upozorní zvukovým a vizuálnym alarmom. Priame určenie tohto monitoru dychu pritom znie – detekcia dychových nepravidelností a zástav dychu (tzv. apnoe) a je jedinou účinnou pomôckou v boji proti syndrómu náhleho úmrtia SIDS u detí do jedného roka života. Babysense 1 Pro pracuje tak, že presne rozpoznáva vzorce dýchania dieťaťa a prenáša ich do mikroprocesora vnútri kontrolnej jednotky. Len čo z akéhokoľvek dôvodu nedeteguje dýchanie dlhšie než 20 sekúnd, prípadne dôjde k zníženiu počtu dychov na menej než 10 za minútu, spustí silný akustický a vizuálny alarm.

Je atestovaný priamo ako zdravotná pomôcka triedy bezpečnosti IIb., takže je spoľahlivý a presný. Zodpovedá tomu i to, že je používaný nielen v domácnostiach, ale aj v nemocniciach a pôrodniciach. „Monitor dychu síce nezabráni vzniku respiračných problémov, upozorní však na ich výskyt a dá tak deťom šancu na život. V mnohých prípadoch ide o sekundy či minúty, preto si tento dar veľmi vážime,"  hovorí vedúca lekárka oddelenia neonatológie  MUDr. Ingrid Moravcová.  

Keďže niektoré mamičky,  odchádzajúce z pôrodnice, majú o monitor dychu záujem, môžu si ho zapožičať na domáce používanie od Nadácie Križovatka. „Veľmi si ceníme dlhoročnú spoluprácu s touto nadáciou, vďaka ktorej môžeme poskytnúť našim najmenším deťom narodeným v komárňanskej pôrodnici spokojný spánok. Kvalitná starostlivosť na novorodeneckom oddelení je prvoradá naša úloha,“ uviedol Mgr. Miroslav Jaška, MPH., riaditeľ Nemocnice AGEL Komárno.

Späť