Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Nemocnica AGEL Komárno obhájila najviac diamantových plakiet ANGELS AWARDS za liečbu cievnych mozgových príhod

28.9.2021

Neurologické oddelenie Nemocnice AGEL Komárno patrí medzi špičkové oddelenia nielen v rámci Čiech a Slovenska, ale aj v rámci celej Európy. Na 49. slovenskom a českom cerebrovaskulárnom kongrese v Hornom Smokovci získala Nemocnica AGEL Komárno uznanie, že obhájila najviac diamantových plakiet ANGELS AWARDS a taktiež liečila najviac pacientov na Slovensku intravenóznou trombolýzou.

V roku 2016 sa neurologické oddelenie zapojilo do iniciatívy ANGELS. Európska organizácia pre cievne mozgové príhody (European Stroke Organization- ESO) udelila komárňanskej nemocnici v roku 2017 štatút Diamantového centra pre liečbu cievnych mozgových príhod.  Za rok 2018 neurologické oddelenie v rámci ESO Angels Awards dosiahla zlatý a platinový status a za prvý štvrťrok 2019 si pripísala zlatý status.  Obrovský úspech dosiahla Nemocnica AGEL Komárno v októbri 2020  keď European Stroke Organization udelila neurológii diamantovú plaketu. Ďalšiu diamantovú plaketu ANGELS AWARDS obhájilo neurologické oddelenie  v roku 2021. Výpočet ocenení je však len čerešničkou na torte. Pre celý tím neurologického oddelenia, na čele s primárkou oddelenia MUDr. Evou Hanáčkovou je však  najdôležitejšie pomáhať pacientom.

Toto uznanie si veľmi vážime, je potvrdením, že aj vo veľmi ťažkom pandemickom čase našu prácu vykonávame zodpovedne a na vysokej medicínskej úrovni. Najviac sme vďační za desiatky pacientov, ktorých sa nám podarilo zachrániť, alebo im zachovať kvalitu života po rýchlom a efektívnom zákroku,“ uviedla primárka Neurologického oddelenia MUDr. Eva Hanáčková. Obzvlášť ju teší, že oddelenie tento rok posilnili traja mladí lekári.

V roku 2020 nemocnica liečila 343 pacientov s cievnou mozgovou príhodou, z toho 299 pacientom s akútnym mozgovým infarktom a 124 pacientom poskytnutá rekanalizačná liečba intravenóznou trombolýzou. Cievna mozgová príhoda je treťou najčastejšou príčinou úmrtnosti vo vyspelých krajinách a najčastejšou príčinou výrazného obmedzenia kvality života. Na cievnu mozgovú príhodu zomiera dvakrát viac ľudí ako na srdcový infarkt. Zároveň je to najviac invalidizujúce ochorenie, ktoré pripúta na lôžko až tretinu pacientov. Po zvyšok života mnohí potrebujú opatrovateľskú starostlivosť, mnohí z nich sa učia opäť rozprávať či chodiť. Nádejou pre pacientov je v prípade akútnej cievnej mozgovej príhody urgentný zákrok, práve už spomenutá  trombolýza. rovnako  dôležitým pre úspešnú liečbu CMP nielen lekár, ale aj samotný pacient. Musí na sebe rozpoznať príznaky akútneho mozgového infarktu a čo najskôr zavolať 112 alebo 155 a nechať sa priviesť do nemocnice najlepšie záchranným tímom,“ vysvetľuje MUDr. Hanáčková.  

Späť