Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

V lete nás môžu potrápiť problémy s ušami, aké sú ich príčiny?

23.8.2021

Aj napriek tomu, že leto patrí pre mnohých k najobľúbenejšiemu ročnému obdobiu, skrýva množstvo nástrah. Môže ísť o úpaly, letné úrazy alebo problémy s hydratáciou, zdravotné problémy nám môže vyvolať aj obyčajné kúpanie či prievan. Naše uši trpia dokonca v lete častejšie ako v iných mesiacoch roka.

Jednou z príčin môže byť dlhšie kúpanie sa v bazénoch, termálnych kúpaliskách, vo vodných nádržiach, ale aj v mori. ,,Dlhšie pôsobenie vody na kožu vonkajšieho zvukovodu spôsobuje problémy, na ochorenie sú náchylnejšie deti vzhľadom na ich dlhší pobyt vo vode a s tým spojené aktivity. Pôsobením vody na kožu vonkajšieho zvukovodu dochádza k macerácii - rozmočeniu kože, znižuje sa funkcia mazových žliazok, klesne produkcia mastných kyselín, ktoré sú súčasťou ušného mazu a slúžia ako prevencia pred zápalom. Tým je umožnený ľahší prienik infekcie na kožu, ešte ho uľahčuje aj mechanické poškodenie kože vatovými tyčinkami pri čistení zvukovodu,“ vysvetľuje MUDr. Richard Hudák z Otorinolaryngologickej ambulancie v Nemocnici AGEL Komárno.

Podľa jeho slov vodu z vonkajšieho ucha vieme dostať von týmito spôsobmi:

  1. ľahnúť si na posteľ alebo zem postihnutým uchom dole
  2. využiť sací efekt a priložiť dlaň k uchu a vzápätí odsunúť
  3. vysušenie ucha prúdom teplého vzduchu z fénu
  4. aplikácia kvapiek s obsahom kyseliny octovej alebo octu.

Zápal kože vonkajšieho zvukovodu, teda externá otitída, sa označuje sa aj ako plavecké ucho. ,,Prejavuje sa výraznou bolesťou, oslabením sluchu, koža zvukovodu je zapálená, červená a opuchnutá. Priesvit zvukovodu je zúžený a bolestivý je dotyk a ťah za ušnicu, súčasťou môže byť výtok z ucha. Do ucha treba aplikovať octanové kvapky alebo masť. Ak zápal pretrváva 2-3 dni a nezlepšuje sa, je nutná návšteva ORL ambulancie a celková antibiotická liečba,“ upozorňuje odborník.

Druhou častou príčinou bolesti ucha v letnom období je vplyv prúdenia vzduchu - prievan, napríklad pri jazde autom, používanie ventilátorov. Studeným vzduchom z klimatizácie vzniká prechladnutie nechráneného povrchu tela, čo má vplyv na svaly, cievy a nervy, následkom toho vznikne podráždenie nervov (napríklad trojklanný, tvárový nerv) a neurologická príčina bolesti ucha. ,,Preto sa neodporúča nechať si fúkať studený vzduch priamo na odhalené časti tela. Citlivá je krčná chrbtica, šija, tvár, oblasť líca či spánkov. Tento problém je akútny a nepríjemný, ale zväčša netrvá viac ako 2-3 dni,“ dodáva MUDr. Richard Hudák.

Späť