Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Vírusové hepatitídy sa prejavujú únavou či žltými očnými bielkami Prevencia sa zakladá na správnej hygiene

28.7.2021

Dnes, 28. júla, si pripomíname Svetový deň hepatitídy, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o tomto ochorení, o jeho prenose či prevencii. So žltačkou sa stretávajú aj v Ambulancii infektológie v Nemocnici AGEL Komárno, počet pacientov našťastie nenarastá.

Vírusové hepatitídy  sa delia  na viac typov, najčastejšie  sa vyskytujúce  v našich  zemepisných  šírkach  sú vírusová hepatitída  typu A a  typu B, ktorá je niekedy  spojená sa delta agensom (typom D). Ďalej je to vírusová hepatitída  typu C, typ E je  skôr  importovaný  zo zahraničia. ,,Vyskytujú sa  v lokálnych  epidémiách,  počet  pacientov však našťastie nenarastá. Špecifická je žltačka typu C, ktorá sa šíri medzi drogovo závislými.  Vírusová hepatitída typu E sa naopak importuje  sporadicky  zo zahraničia alebo aj pri zlom spracovaní mäsa. Na Slovensku je zabezpečené povinné očkovanie  detí proti hepatitíde  typu B, proti hepatitíde typu A je k dispozícii vakcína podľa záujmu  alebo pri výskyte  epidémie. Proti ostatných  typom  očkovanie  nie  je,“ vysvetľuje MUDr. Helena Kuchtová, lekárka z infektologickej ambulancie komárňanskej nemocnice.

Prejavy tohto ochorenia sú rôzne. Patrí sem celková únava, bolesti brucha, slabosť,  niekedy  vracanie a ojedinele hnačky. Ďalšími prejavmi sú žlté očné bielka a koža,  v krvi zvýšená hodnota pečeňových enzýmov a vysoká hodnota bilirubínu  - žltého krvného farbiva. ,,Diagnostika  vírusových  hepatitíd  je  dnes už jednoduchá, sú prístupné sérologické metódy  dôkazu  ochorenia. Liečba  je   podporná  alebo cielená, pri chronickom postihnutí pečene dlhodobá a nákladná, niekedy môže dokonca pacienta trvalo invalidizovať,“ vysvetľuje odborníčka.

Prevencia  proti  vírusovej hepatitíde  sa zakladá  na hygiene, teda na častom umývaní  rúk, požívaní   hygienicky  nezávadného jedla a vody, nezávadných  krvných  preparátov,  vyvarovanie  sa drogovo závislých  partnerov. Pri pobyte najmä  v ázijských  krajinách  je potrebné dbať  na  hygienu  rúk, vody a stravy.

Späť