Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Medzi reumatické choroby sa zaraďuje asi 200 diagnóz. Reumatologická ambulancia komárňanskej nemocnice najčastejšie lieči pacientov so zápalmi kĺbov

9.7.2021

Nemocnica AGEL Komárno prevádzkuje okrem iných aj odbornú reumatologickú ambulanciu. Diagnóz tohto charakteru každým rokom pribúda, a to aj u mladších vekových kategórií, preto je dopyt po odborníkoch v tejto špecializácii obrovský. V komárňanskej nemocnici majú s liečbou dlhoročné skúsenosti, o čom svedčí aj spokojnosť pacientov a vyťaženosť ambulancie.

Pojem reumatizmus je odvodený z gréckeho slova „ rheo “ - prúdim, tečiem. Výraz reuma teda znamená prúd, prúdenie a podľa starých predstáv akoby táto choroba stekala, prúdila z hlavy do celého tela. Samozrejme dnes je už známe, že v prípade reumy nejde o jedno, ale o veľkú skupinu úplne odlišných ochorení, ktoré postihujú prevažne pohybové ústroje a ktorých spoločným znakom je bolesť,“ vysvetľuje pani lekárka Larysa Ratynska. V súčasnosti sa do tejto skupiny zaraďuje asi dvesto chorôb a chorobných stavov, ktorých príčiny, priebeh a následky sú rozdielne. „Je to skutočne pestrá paleta ochorení – od celkom nezávažných prechodných bolestivých stavov až po ťažké invalidizujúce postihnutie s doživotným priebehom. Niektoré  z nich dokonca ohrozujú život chorého. Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 mil. Európanov a na Slovensku sa sťažuje na bolesti chrbtice a kĺbov každý štvrtý pacient,“ pridáva pani lekárka Rytynska alarmujúce čísla.

Reumatické choroby sa podľa najnovších  poznatkov vedy a výskumov vymedzujú na štyri základné skupiny ochorení:  zápalové choroby (reumatoidná artritída), metabolické choroby (osteoporóza - rednutie kostí, dna),   degeneratívne - nezápalové choroby kĺbov a mimokĺbový reumatizmus (bolestivé plece, ochorenia lakťov, úponové a šľachové postihnutie iných častí končatín).

„Základným predpokladom úspešnej liečby reumatických chorôb je dôkladné lekárske vyšetrenie, určenie diagnózy a napokon dodržiavanie liečebného postupu predpísaného lekárom. Liečba zahŕňa rôznorodé liečebné opatrenia pozostávajúce z liečby pohybovej, doplnenej o prostriedky fyzikálnej terapie, z farmakoterapie dávkovanej podľa veku a hmotnosti pacienta (lieky so všeobecne protizápalovým pôsobením, lieky modifikujúce ochorenie a biologická liečba) a z liečby ortopedicko – chirurgickej,“ vysvetľuje odborník.

Komárňanskú ambulanciu navštevujú pacienti všetkých vekových skupín, najčastejšie vo veku  40 - 60 rokov. Najčastejšou diagnózou sú zápalové ochorenia kĺbov.

Späť