Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Komárňanská nemocnica spúšťa predpôrodné kurzy pre budúce rodičky

31.5.2021

Nemocnica AGEL Komárno vďaka ústupu koronavírusu mohla rozbehnúť novinky, ktorých realizáciu pandémia covid-19 znemožnila. Od 1. júna 2021 nemocnica ponúka mamičkám možnosť pripraviť sa na pôrod a šestonedelie formou kurzu psychofyzickej prípravy. Tieto kurzy sú veľmi populárne a mamičkami vyhľadávané a môžu sa ich zúčastniť aj budúci oteckovia.

„Naša pôrodnica je stále viac vyhľadávaná mamičkami, ktoré si ju volia ako miesto, kde privedú na svet svoje bábätká. Od začiatku tohto roka sa u nás narodilo už 389 bábätiek. V rámci služieb, ktoré vieme mamičkám ponúknuť, je dnes žiadaná aj komplexná príprava na pôrod, poradenstvo, zodpovedanie praktických otázok najmä u prvorodičiek. Od prvého júna majú aj  u nás, v Nemocnici AGEL Komárno, mamičky možnosť vybrať si z dvoch druhov predpôrodných kurzov,“ hovorí námestníčka pre ošetrovateľstvo Nemocnice AGEL Komárno PhDr. Jana Ondrišová. Snahou celého tímu, ktorý kurzy pripravil, je eliminovať  obavy a strach z pôrodu a pripraviť mamičky čo najlepšie na najkrajší okamih života  - ako bezpečne priviezť  dieťatko na svet.

Kurzy predpôrodnej prípravy budú vedené ako skupinový rozhovor, v prípade záujmu je možné  sa venovať rodičke aj individuálne. Medzi najžiadanejšie témy, okrem počatia a priebehu tehotnosti patria fyzikálne a psychické zmeny v organizme ženy, správna životospráva, výživa, ale aj chorobné stavy a užívanie liekov, cvičenie, materská a rodičovská dovolenka, tvorba individuálneho pôrodného plánu, samotný pôrod a odber pupočníkovej krvi, starostlivosť o novorodenca.  Mamičky si môžu vybrať buď základný balíček psychofyzickej prípravy na pôrod v štyroch stretnutiach, alebo rozšírený v šiestich sedeniach, vždy po 90 minút. Stretnutie je tvorené dvoma časťami -  hodinovým cvičením a následnou prednáškou spojenou s diskusiou. Kurzom bude sprevádzať certifikovaná lektorka psychofyzickej prípravy na pôrod, ktorá v spolupráci s laktačnou poradkyňou nasmeruje budúce mamičky k tomu, aby boli na pôrod a šestonedelie pozitívne naladené a pripravené tak  fyzicky ako aj  psychicky.

„Ponúkame možnosť zúčastniť sa kurzu aj s partnerom, alebo inej sprevádzajúcej osoby, ktorá bude pri pôrode a pomôžeme naučiť aj týchto blízkych,  ako byť čo najviac osožným pre rodičku v jej náročnej, ale zároveň radostnej životnej situácii. Kurzy budú prebiehať dvojjazyčne - v slovenskom aj v maďarskom jazyku,“ vysvetľuje J. Ondrišová. Odborníci okrem rád a skúseností ponúknu aj právne poradenstvo a nemocnica umožní budúcim rodičkám si pozrieť aj priestory gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, samotnej pôrodnice, oddelenia pre šestonedieľky a novorodeneckého oddelenia.

„Budúca rodička potrebuje na absolvovanie psychofyzickej prípravy na pôrod len potvrdenie od svojho gynekológa, že je tehotenstvo v poriadku.  Na našich stretnutiach radi privítame aj  tehotné s rizikovou tehotnosťou, absolvujú s nami prednášky a precvičia si dýchanie,“ dodáva námestníčka pre ošetrovateľstvo. Kurz bude prebiehať raz do týždňa, vždy v stredu od 9,00 hod. do 17,00 hod., v pavilóne J na prvom poschodí. Prihlásiť na kurz sa dá u certifikovanej pôrodnej asistentky Bc. Renáty Füssiovej na telefónnom čísle 0904 683 550 a e-mailovej adrese: budemmama@nko.agel.sk.

Cena základného balíčka kurzu je 18 eur, rozšírený balíček stojí 26 eur. Pri absolvovaní rozšíreného balíčka psychofyzickej prípravy na pôrod a účasti partnera aspoň na jednom zo stretnutí, nemocnica ponúka 50 % zľavu z poplatku za účasť sprevádzajúcej osoby pri pôrode.

Späť