Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Pandémia koronavírusu je tu s nami už rok. Na ktorý deň sestra Nemocnice AGEL Komárno nikdy nezabudne?

5.3.2021

Pandémia koronavírusu je tu s nami už rok a zdravotníci si siahli na dno svojich ľudských síl. Presne 6. marca 2020 bol na Slovensku zaznamenaný prvý prípad koronavírusu. Počas prvých mesiacov nikto ani len nepredpokladal, že po roku budú prípady nakazených koronavírusom stúpať a už vôbec nie, že denne budú po celom Slovensku umierať desiatky ľudí. Lekárov a sestry zasiahla táto situácia profesijne, ale aj osobne a my sme sa pýtali vedúcej sestry v Nemocnici AGEL Komárno, na ktorý deň počas pandémie nikdy nezabudne.

,,Je veľmi ťažké spomínať na predošlých 12 mesiacov, vybrať najkrajší či najsmutnejší zážitok. Smutných zážitkov v spojení s pandémiou je veľmi veľa, pretože počet úmrtí je alarmujúci,“ začína svoje rozprávanie vedúca sestra z ,,covidového oddelenia“ vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Komárno Mgr. Monika Nesziová. ,,Prežívame extrémne náročné obdobie, zdravotnú starostlivosť poskytujeme s vypätím posledných síl, vyhorení, smutní, unavení, často s bezprostredným kontaktom so smrťou, ktorá je takmer na dennom poriadku. Stále častejšie sa ozýva ten nenávidený pocit bezmocnosti,“ opisuje pocity, ktoré na komárňanskom oddelení zdravotníci prežívajú. ,,S koronavírusom neustále bojujeme, niekedy prehrávame, ale našťastie čím ďalej, tým častejšie vyhrávame. Pacientom sa aj napriek všetkému snažíme dodať nádej, chuť bojovať, nabádame ich na dýchacie cvičenia a poskytujeme podporu aj ich blízkym. Prežívame obrovskú radosť z uzdravených a usmiatych pacientov, ktorí odchádzajú domov vyliečení,“ hovorí Mgr. Nesziová aj o tých dobrých stránkach. Podľa nej jej situáciu veľmi pomáha zvládať cvičenie jogy, ktorú cvičí už niekoľko rokov, a preto jej robí radosť online cvičenie. ,,Joga mi prináša úľavu, ponaťahujem si stuhnuté telo a dodáva mi to energiu do náročných dní. Akýkoľvek šport odporúčam naozaj všetkým,“ dodáva vedúca sestra.

Zdravotníci aj odborníci sa jednoznačne zhodujú – v tejto ťažkej dobe je potrebné dávať si pozor na seba aj na svojich blízkych a dodržiavať hygienické nariadenia. Rúško, odstup, ruky – tri základné pravidlá, ktoré pre spoločnosť znamenajú veľa.

Späť