Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Viac ako 1600 darcov krvi pomohlo v minulom roku komárňanskej nemocnici

19.1.2021

Krv patrí v zdravotníctve medzi nenahraditeľné tekutiny a výnimkou nie je ani Nemocnica AGEL Komárno. V minulom roku zasiahla Slovensko pandémia koronavírusu, počet darcov to však našťastie neovplyvnilo. V nemocnici je momentálne, vzhľadom na zvýšenú potrebu krvi pre pacientov, možné darovať krv až štyrikrát do týždňa.

V minulom roku prišlo do komárňanskej nemocnice celkovo 1626 darcov, ktorí sa takto rozhodli nemocnici a jej pacientom pomôcť. „Z toho sa vyrobilo 6056 jednotiek transfúznych prípravkov, a to rôzneho druhu – erytrocyty, trombocyty a čerstvo zmrazená plazma. Prvodarcov sme evidovali 299,“ vysvetľuje primárka Oddelenia hematológie a transfuziológie MUDr. Enikӧ Radi. Medzi nimi bol aj jeden „rekordér“, pán, ktorý daroval krv celkovo 123-krát. Z celkového počtu dobrovoľníkov, ktorí prišli do nemocnice, nakoniec nemohli darovať krv iba približne 2 % z nich.

Pandemická situácia ovplyvnila aj darovanie krvi v tejto nemocnici. „Všetky zdravotnícke zariadenia museli rýchlo zareagovať na túto situáciu a prispôsobiť svoju prácu tak, aby vedeli pacientom pomôcť  a chránili zároveň aj personál. Aj naše transfuziologické pracovisko zrušilo výjazdové odbery a zaviedli  sme nahlasovanie darcu na konkrétny čas, aby sme sa vyhli zhromažďovaniu väčšieho počtu ľudí v priestoroch transfuziologického oddelenia. Zvýšili sme  tiež počet odberových dní na 4 dni v týždni,“ hovorí primárka. S epidémiou súvisia aj ďalšie opatrenia. Darcovia musia vyplniť  tzv. check-list, ktorý obsahuje zdravotnú a cestovateľskú anamnézu. Musia mať  prekryté horné dýchacie cesty, je potrebná dezinfekcia rúk a meranie teploty. „Prípravky červených krviniek  karantenizujeme 14 dní. Aj napriek sprísneniu týchto opatrení  evidujeme približne rovnaký počet odberov ako v roku 2019. Touto cestou sa chceme veľmi pekne poďakovať všetkým darcom, ktorí napriek  tejto ťažkej situácii  pochopili, že nemocnice krv potrebujú v rovnakom množstve ako pred pandémiou a že okrem pacientov s koronavírusovou infekciou máme v nemocniciach naďalej veľa pacientov s onkologickým ochorením,  chirurgických či gynekologických  pacientov,“ dodáva MUDr. Enikӧ Radi.

Darovanie krvi prebieha v Nemocnici AGEL Komárno aj v tomto roku, dobrovoľníci sú vítaní v pondelok, v stredu, vo štvrtok a v piatok, avšak je potrebné sa vopred objednať na telefónnom čísle 0918435408. „Dopyt je po každej krvnej skupine, v závislosti od toho, akých pacientov a s akou krvnou skupinou  máme v nemocnici. Krvná skupina erytrocytov O Rh negatív je dôležitá pri život zachraňujúcich situáciách, lebo sa môže podať každému bez ohľadu na jeho krvnú skupinu a nezabudnime na pacientov, ktorý túto skupinu majú,“ vysvetľuje primárka.

Späť