Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

V Nemocnici AGEL Komárno pripravili Vianoce pre malých pacientov, zvládli aj covid pôrody a úrazy

28.12.2020

Napriek tomu, že strávili najkrajšie sviatky roka v nemocnici a navzdory pandémii koronavírusu, v nemocnici robili všetko preto, aby Vianoce, sviatočná atmosféra a aj darčeky pod stromčekom nechýbali. Nemocnica AGEL Komárno pripravila pre svojich malých pacientov milé prekvapenia, príjemnú atmosféru vytvorili zdravotníci aj ostatným hospitalizovaným pacientom, ktorým zdravotný stav nedovoliť dostať sa na sviatky z nemocnice domov

Pobyt na pediatrickom oddelení je pre deti počas Vianoc vždy veľmi smutný. Zdravie je však najdôležitejšie, a tak lekári veľmi precízne rozhodujú, ktoré deti musia zostať bez ohľadu na sviatky v opatere lekárov. ,,Deti trávia Vianoce za prítomnosti rodiča, ktorý je na oddelení ako doprovod, čo je pre dieťa predsa len komfortnejšie. Tento rok síce rodič môže byť pri dieťati, ale vzhľadom na epidemiologickú  situácii sú návštevy zakázané, teda kontakt s rodinou majú malí pacienti obmedzený. Deti však majú možnosť si s rodinou zavolať,“ vysvetľuje riaditeľ Nemocnice AGEL Komárno Miroslav Jaška. Ako každý rok aj teraz pre hospitalizované deti priniesli dobrí ľudia darčeky – hračky, sladkosti, oblečenie. Tieto darčeky si môžu deti zobrať domov ako ,,bolestné“. Personál komárňanskej pediatrie aj tento rok pripravil vianočný stromček, deťom boli rozdané balíčky, sestričky dokonca naaranžovali krásny krb, betlehem. Oddelenie je ozdobené drobnými svetelnými výzdobami. ,,Počas vianočných sviatkov  je atmosféra, napriek tomu, že sme v nemocnici,  veľmi pokojná, deťom  púšťame koledy. O deti, ktoré sú na oddelení bez doprovodu sa staráme s láskou, dostávajú darčeky, prehrávame im rozprávky. Naše sestričky sa počas Vianoc venujú deťom viac, aby sa ich pocit chýbajúcej rodiny podarilo čo najviac potlačiť,“ vysvetľuje riaditeľ.

Celkovo je počas týchto sviatkov hospitalizovaných v nemocnici 110 pacientov. A tak ako všade, ani v komárňanskej nemocnici nechýba vianočné či slávnostné menu. ,,Naši pacienti sa stravujú podľa stanovených diét – máme tri základné skupiny. Je to racionálna strava, ktorá je bez obmedzení, potom je to diabetická s obmedzením sacharidov. Táto diéta má už viac obmedzení vo výbere jedál aj v technologickej úprave. Ďalej sú mleté diéty a mixované diéty,“ vysvetľuje diétna sestra Claudia Pančíková.  Počas vianočných sviatkov jej jedálniček zostavený tak, že vychádza z klasických vianočných jedál. Takže nechýba vyprážané filé, zemiakový šalát, kapustnica či rezance s makom. Pacienti, ktorí majú diéty majú rybie filé zapekané so zeleninou, zeleninovú polievku a rezance s makom.  ,,Vždy sa pri  zostavovaní jedálnych lístkov snažíme dodržiavať zásady zdravej výživy,“ dodáva C. Plančíková.

Tesne pred sviatkami nemocnica zaznamenala aj tri pôrody covid pozitínych rodičiek. Presne na Štedrý deň si najkrajší darček dali dve maminky, ktorým sa narodili chlapci. Počas Štedrého dňa mali prácu aj na komárňanskom urgente. Celkovo ošetrili 21 pacientov, najčastejšou diagnózou bola bolesť hrudníka a porezanie sa.

Nemocnica zatiaľ zvláda pandemickú situáciu, aj keď situácia v regióne sa za posledné dni výrazne skomplikovala.  ,,K dnešnému dňu k 8.00 hod evidujeme 24 pacientov s koronavírusom a ďalší 2 sú  v povinnej karanténe. Napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu vyžadujú  3 pacienti,“ uviedol riaditeľ Nemocnice AGEL Komárno Miroslav Jaška. Zamestnancov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus je 19, ďalších 4 sú v karanténe.

Späť