Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Nemocnica AGEL Komárno zmobilizovala všetky svoje sily a prostriedky. Napriek množstvu pozitívnych zamestnancov je zdravotná starostlivosť zabezpečená

6.11.2020

Nemocnica AGEL Komárno prechádza aktuálne náročnou zaťažkávacou skúškou, akú za posledné roky nezažila. Pandémia koronavírusu výrazne zasiahla do jej činnosti, vzhľadom na vyšší počet covid pozitívnych zamestnancov vedenie prijalo viacero zásadných rozhodnutí aj reorganizačných opatrení. Potešujúcou správou pre pacientov tak covid pozitívnych, ako aj všetkých ostatných v regióne je, že nemocnica funguje, poskytuje zdravotnú starostlivosť, v prevádzke sú aj ambulancie a riadne beží aj činnosť lineárneho urýchľovača pre onkologických pacientov, ktorí majú plánované ožarovanie.

,,Aktuálne evidujeme v Nemocnici AGEL Komárno 65 pozitívnych zamestnancov, ďalší dvaja sú v karanténe. Z celkového počtu zamestnancov nemocnice je to 11,75 %,“ priznáva riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška neľahké obdobie, na ktoré si doposiaľ nepamätá. Aby nemocnica mohla adekvátne fungovať, vedenie rozhodlo o viacerých dočasných zmenách. ,,Od 8. októbra sme presťahovali neurologické oddelenie do priestorov bývalého oddelenia v Pavilóne P. Dočasne bola obmedzená aj činnosti chirurgickej jednotky intenzívnej starostlivosti a plánovaná operatíva, na nevyhnutný čas  sme zlúčili onkologické oddelenie s oddelením pre dlhodobo chorých,“ vysvetľuje riaditeľ s tým, že na dennodennej báze vyhodnocujú aktuálnu situáciu, aby nemocnica zostala plne funkčná. ,,Skutočne sme zmobilizovali všetky naše sily, všetci kolegovia, ktorí môžu, pomáhajú, ako sa len dá. Som im za to veľmi vďační. Rád by som uistil verejnosť, že sme pripravení aj naďalej liečiť a zachraňovať životy, vieme  plne pokryť naše smeny lekármi a zdravotníckym personálom, máme dostatok aj ochranných osobných pomôcok a prísne dodržiavame platné protiepidemické nariadenia. Našim prvoradým cieľom je bezpečnosť pacienta aj našich zamestnancov,“ Nemocnica preto pravidelne testuje svojich zamestnancov už od 1.polovice októbra, všetkých pacientov, ktorí sú hospitalizovaní a svoje služby poskytuje aj pre komerčné i štátne  PCR testovanie na koronavírus. ,,Za minulý mesiac sme realizovali na našom mobilnom odberovom mieste  2058 PCR testov,“ uviedol M. Jaška. Keďže nemocnica patrí do tzv. zeleného okresu, druhé kolo plošného testovania sa tu neuskutoční.

Situácia by sa mala po tejto náročnej skúške budúci týždeň výrazne zlepšiť. ,,Polovica zamestnancov, ktorí boli pozitíve testovaní na koronavírus by sa po opätovných negatívnych testoch mala už vrátiť. Bude to zásadný krok k návratu do normálneho stavu,“ optimisticky dodáva M. Jaška. Plánuje sa opätovné otvorenie onkologického oddelenia, ako aj v krátkej dobe obnovenie plánovanej operatívy na oddelení jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

Nemocnica AGEL Komárno, rovnako ako všetky nemocnice siete AGEL v zmysle nariadenia ministerstva zdravotníctva vyčlenila zo svojej lôžkovej kapacity 10% pre pacientov s koronavírusom, čo je 35 lôžok. K dnešnému dňu nemocnica eviduje 16 covid pozitívnych pacientov na bežnom lôžku, nikto nevyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie a traja pacienti sú suspektní.

Späť