Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Nemocnica v Komárne dostala štyri nové umelé pľúcne ventilácie

26.10.2020

Nemocnica AGEL Komárno disponuje štyrmi úplne novými umelými pľúcnymi ventilátormi, ktoré použije na liečbu pacientov s ťažkým priebehom koronavírusu. Nemocnica ich dostala zapožičané od štátu v rámci pomoci v boji s pandémiou koronavírusu. Ďalších 33 lôžok nemocnica reprofilizovala pre pozitívnych pacientov s miernym priebehom ochorenia, z toho sú 2 detské lôžka. V súvislosti s aktuálnym vývojom pandémie v Komárne a okolí, nemocnica prijala aj ďalšie organizačné opatrenia. Ich cieľom je ochrániť zamestnancov nemocnice, ako aj iných pacientov a zabrániť tak ďalšiemu šíreniu koronavírusu COVID-19.

Servoventilátor Chirana AURA V je najnovší model rady Chirana AURA. Predstavuje modernú technológiu pre umelú ventiláciu pľúc určenú pre celú škálu pacientov (dospelých, deti, novorodencov i nedonosencov), vďaka dychovému objemu od 2 ml do 2 000 ml a dychovej frekvencii:  1 - 180/ min. Prístroj je možné vybaviť externým kompresorom upevneným na podvozku prístroja ako backup systém pri výpadku zdroja stlačeného vzduchu, komplexnou plynovou analýzou. ,,Aktuálne máme v nemocnici 24 pozitívnych pacientov, nikto z nich si však v tejto chvíli napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu nevyžaduje,“ uviedol riaditeľ komárňanskej nemocnice Miroslava Jaška s poďakovaním za veľkú pomoc.  Aktuálne má nemocnica k dispozícii aj lekárov a zdravotnícky personál, ktorý má skúsenosti s týmto prístrojom, situácia sa však môže zmeniť z minúty na minútu.

Vedenie nemocnice spolu s primármi hneď na začiatku druhej vlny pandémie urobilo aj potrebné organizačné opatrenia. Od 8. októbra 2020 je dočasne presťahované Neurologické oddelenie do priestorov bývalého oddelenia v Pavilóne ,,P“ a nemocnica pristúpila aj k ďalším zmenám. ,,Celé piate poschodie interného pavilónu sme pretransformovali na covidové oddelenie, vrátane suspektných pacientov. Ďalšie poschodie bude vyčlenené pre spojené interné, onkologické oddelenie a ODCH,“ uviedol riaditeľ nemocnice s tým, že ide o nevyhnutné dočasné opatrenia, ktoré majú zaistiť aj dostatok personálu vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu v celom okrese. Zmeny sa dotknú aj jednodňovej chirurgickej starostlivosti. ,,Vzhľadom na aktuálnu situáciu a predovšetkým minimalizáciu možnej nákazy zdravých ľudí, sme sa rozhodli od 26. októbra na 14 dni úplne odložiť  plánované výkony jednodňovej chirurgickej starostlivosti. Prosíme pacientov o trpezlivosť a pochopenie,“ vysvetlil M. Jaška. Ostatné plánované operácie ostávajú zatiaľ bez zmeny, samozrejme so sprísneným režimom na dodržiavanie všetkých protiepidemiologických opatrení.

V nemocnici je naďalej možné sa dať otestovať na prítomnosť koronavírusu COVID-19, testy sa realizujú počas pracovných dní. V nemocnici stále platí prísny zákaz návštev pacientov s možnou výnimkou pre pacientov v terminálnom štádiu. 

Späť