Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Zdravie máme vo vlastných rukách

15.10.2020

Umývanie rúk patrí medzi základné hygienické návyky, ktoré by každý z nás mal dodržiavať. Práve dnešný deň, 15. október, je Svetovým dňom umývania rúk a jeho cieľom je poukázať na to, že práve tento jednoduchý úkon je veľmi dôležitý pri prevencii rôznych infekčných chorôb.

Umývanie rúk správnym spôsobom je mimoriadne dôležité, pretože môže zabrániť vzniku a šíreniu širokého spektra infekcií. Až 80 % infekcií sa šíri práve dotykom. ,,Cieľom umývania rúk je mechanické odstránenie viditeľného znečistenia rúk, organických a anorganických nečistôt. V prvom rade je treba navlhčiť ruky vodou, aplikovať umývaciu emulziu do dlane, rozotrieť na celé ruky a malým množstvo vody napeníme. Pod tečúcou vodou ruky opláchneme, aby boli čisté. Ruky by sa nemali umývať dlhšie ako jednu minútu, potom si ich utrieme dosucha jednorazovou papierovou utierkou, ktorou uzavrieme vodovodnú batériu. Následne je vhodné ošetriť ruky krémom,“ vysvetľuje námestníčka pre ošetrovateľstvo Nemocnice AGEL Komárno PhDr. Jana Ondrišová, MPH.

Koľkokrát si máme ideálne denne ruky umývať, to vám presne žiaden odborník nepovie. Dôležité ale je, aby sme si ruky umyli po toalete, po príchode z exteriéru, ale aj po návšteve nemocnice. ,,Dbať na hygienu rúk by sme mali po ceste v prostriedkoch hromadnej dopravy, po manipulácii so zvieratami alebo ich krmivom, po vyčistení nosa, kašľaní či kýchaní a počas choroby,“ hovorí námestníčka komárňanskej nemocnice. 

Ak nie je dostupná čistá tečúca voda a mydlo, treba použiť dezinfekčný prostriedok na alkoholovej báze. Procedúra dezinfikovania by mala trvať 20 až 30 sekúnd. ,,U zdravotníkov je dezinfekcia rúk alkoholovým roztokom lepšia na zníženie množstva baktérií a efektívnejšia na redukciu multirezistentných baktérií. Alkoholová dezinfekcia menej dráždi kožu ako časté umývanie rúk vodou a mydlom,“ dodáva PhDr. Jana Ondrišová, MPH.

Späť