Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

V Nemocnici AGEL Komárno používajú niekoľko druhov ochranných rukavíc Najdôležitejší je výber správneho typu a veľkosti, ročne ich spotrebujú stovky tisíc

3.9.2020

Používanie ochranných rukavíc v zdravotníckych zariadeniach je jeden zo základných pilierov z hľadiska bezpečnosti personálu i bezpečnosti pacientov. Práve o niekoľko dní, 17. septembra sa oslavuje Svetový deň bezpečnosti pacientov (World Patient safety day). Nemocnica AGEL Komárno nie je v tomto smere výnimkou. Vedeli ste však, že sa tu používa hneď niekoľko typov rukavíc rôznych vlastností a materiálov? A minulosť a súčasnosť sa v tomto smere vôbec nedá porovnať.

,,V Nemocnici AGEL Komárno používame rôzne typy rukavíc: sterilné (operačné) latexové s púdrom aj bez púdra, ďalej rukavice vyšetrovacie vinylové bez púdru, latexové a nitrilové s púdrom. Všetky typy vyšetrovacích rukavíc objednávame v rôznych veľkostiach, a to XS, S, M, L, a XL. V prípade sterilných rukavíc od veľkosti 6,5 až po veľkosť 9,0,“ vysvetľuje Jana Ondrišová, námestníčka pre úsek ošetrovateľskej starostlivosti Nemocnice AGEL Komárno.

Rukavice patria medzi osobné ochranné pracovné prostriedky (OOPP). Vzťahuje sa na nich európska norma: EN ISO 374-5:2016 - ochranné rukavice proti nebezpečným chemikáliám a mikroorganizmom  Rukavice sú k dispozícii v rôznych hrúbkach, textúrach, materiáloch, farbách a kvalitách. Každý používateľ OOPP by mali zvážiť, aké rukavice použije v závislosti od rizika, spojeného s plánovaným zásahom. Je dôležité, aby mali požadovanú hmatateľnosť ale zároveň aj odolnosť. ,,Sterilné (operačné) rukavice  sú určené na použitie pri invazívnych zákrokoch, ktoré si vyžadujú sterilné podmienky. Chránia pred infekciami v podmienkach mimoriadneho rizík, napr. v operačných sálach,“ objasnila J. Ondrišová.  

Vyšetrovacie rukavice sú určené na lekárske, ambulantné, diagnostické vyšetrenia, terapeutické činnosti a na práce so septickým materiálom. Predovšetkým sa používajú pri práci s pacientmi, pri príprave a podávaní liekov, vyšetrovaní fyziologicky nesterilných dutín, odberoch krvi a biologického materiálu, pri manipulácii so sekrétmi,  odstraňovaní katétrov, odsávaní sekrétov z horných dýchacích ciest, toalete pacienta (kúpeľ, prebaľovanie), kontakte s prostredím pacienta, manipulácii a čistení nástrojov, výdaji stravy, manipulácii s odpadom a posteľnou bielizňou.

V minulosti bol najobľúbenejším materiálom na výrobu rukavíc latex, ktorý je biologicky odbúrateľný materiál vyrobený z latexových kanálikov kaučukovníkov.  Latex ponúka ochranu pred rôznymi chemikáliami a telesnými tekutinami. Latexové rukavice môžu mať rôzne hrúbky, aby boli odolné voči prepichnutiu a roztrhnutiu. Sú dostupné ľahko práškové a bez práškov. Prášok vo vnútri latexových rukavíc je na báze kukuričného škrobu a slúži na ľahké navliekanie rukavíc na ruky .

Naopak, vinyl je syntetický biologicky neodbúrateľný materiál vyrobený z polyvinylchloridu (PVC) a plastifikátorov, majú ale dlhšiu trvanlivosť ako latexové rukavice, ktoré sa časom rozpadajú.

Nitrilové rukavice sú synteticky vyrobené z nitrilového butadiénového kaučuku, čo z nich robí alternatívu pre ľudí s latexovými alergiami. Majú dlhšiu trvanlivosť ako latexové rukavice. Nitril je trikrát odolnejší voči prepichnutiu ako latex, avšak po prepichnutí rukavice sa úplne roztrhne. Vytvorenie zreteľnej trhliny však zabezpečí, že si užívateľ vymení rukavice a ruky zostanú chránené. Jedinou nevýhodou nitrilových rukavíc je ich cena, z uvedených  typov sú najdrahšie.

,,Rukavice, ktoré dnes používame, majú dobrú kvalitu, pracuje sa s nimi veľmi dobre. Najdôležitejší je výber správneho typu a správnej veľkosti rukavíc,“ upozorňuje na základné,  kritérium námestníčka. V roku 2018 a 2019 v komárňanskej nemocnici použili vyše milión kusov  vyšetrovacích rukavíc ročne, operačných rukavíc cca 20.000 párov ročne. ,,V tomto roku sme zaznamenali nárast vyšetrovacích rukavíc a to asi o 20% v porovnaní s minulým rokom, súvisí to aj s mimoriadnymi opatreniami prijatými v súvislosti s koronavírusom COVID-19.

Aj rukavice, používané v oblasti zdravotníctva prešli rôznym vývojom. ,,Vôbec sa nedá porovnať minulosť so súčasnosťou, ani v počte používaných rukavíc ani v kvalite. V minulosti cca pred 20 rokmi sa rukavice používali opakovane. Bolo to po predošlom čistení a resterilizovaní. Teraz používané jednorazové rukavice neboli dostupné,“ opisuje J. Ondrišová.

Späť