Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Detská lekárka z komárňanskej nemocnice radí, na čo v lete dávať pozor

2.7.2020

Leto je obdobím kúpalísk, grilovačiek alebo výletov, tieto aktivity však skrývajú najmä pre deti mnoho nástrah. Oksana Loshak, lekárka z novootvorenej pediatrickej ambulancie Nemocnice AGEL Komárno radí, čomu sa v lete vystríhať a ako reagovať v prípade komplikácií.

Pediatrická ambulancia sa nachádza v priestoroch komárňanskej nemocnice a prijíma aj nových pacientov. ,,Ambulanciu sme otvorili s cieľom zvýšiť záujem o prevenciu, podporiť zodpovednosť rodičov za zdravie ich detí, presadzovať aktívny prístup k zdravému životnému štýlu a zvýšiť kvalitu života,“ vysvetľuje začiatky fungovania ambulancie Oksana Loshak. Podľa jej slov sa však práve v lete zaoberajú inými diagnózami ako počas roka. ,,Často sa  vyskytujú gastrointestinálne ťažkosti, teda problémy s trávením. Najčastejšie ich spôsobuje nesprávna výživa, zlé skladovanie potravín či pitie kontaminovanej vody v rizikových dovolenkových destináciách. Nebezpečná môže byť z tohto hľadiska aj zmrzlina, hlavne vaječná,  predávaná na ulici, majonézové šaláty a neumyté ovocie, ktoré môžu dokonca spôsobiť i salmonelózu,“ hovorí detská lekárka.

Počas vysokých horúčav hrozia aj úpaly a úžehy, pri ktorých sú práve deti rizikovou skupinou. Prejavujú sa bolesťami hlavy, vracaním, závratmi či odpadnutím, a tieto príznaky netreba podceňovať. Vyvarovať sa im dá dostatočným príjmom tekutín, pokrývkou hlavy a čo najmenším časom stráveným na priamom slnku. Na kúpaliskách či pri vode hrozí zápal stredného ucha.

Počas leta sú častejšie aj pobyty v prírode, kedy dieťa môže byť uštipnuté alebo uhryznuté hmyzom. Nebezpečným je uhryznutie kliešťom. ,,Lekára v tomto prípade treba určite kontaktovať, ak bol kliešť prisatý viac ako 24 hodín, ak sa nepodarilo vybrať celého kliešťa, alebo sa na mieste uhryznutia objavilo začervenanie, ktoré sa v najbližších dňoch rozšírilo, alebo  ak príznakom je horúčka, stuhnutie svalov alebo bolesti kĺbov,“ hovorí Oksana Loshak. Zároveň dopĺňa viacero tipov, ako deti v lete pred týmito nástrahami chrániť: ,,Vonku by sa mali deti s rodičmi zdržiavať iba v obmedzenom čase a nie okolo obeda, kedy je slnko najsilnejšie. Deti by mali mať ľahšie oblečenie a pre lepší spánok sa odporúča aj chladnejšia sprcha pred uložením do postele. Opaľovacie krémy by mali mať faktor minimálne SPF 30, pitný režim by mal byť samozrejmosťou a taktiež pokrývka hlavy, ktorá chráni citlivú pokožku na hlave.“

Otvorenie detskej ambulancie si vyžiadalo aj menšie stavebno-dispozičné zmeny. V ambulancii sú ošetrované deti od narodenia do 19 rokov. V ambulancii sa vykonáva široká škála vyšetrení, preventívne prehliadky, očkovania, návštevy novorodencov či predoperačné vyšetrenia. Venujú sa tiež ošetreniu chorých pacientov so širokým spektrom infekčných aj neinfekčných ochorení v detskom veku. Potešiteľné je, že ambulancia ako jedna z mála nemá enormne dlhé časy na vyšetrenie.

Výhodou oproti iným detským ambulanciám je to, že sa nachádza priamo v areáli komárňanskej  nemocnice. V prípade nutnosti je teda možné detského pacienta v krátkom čase odoslať na odborné vyšetrenia do špecializovaných ambulancií, eventuálne na doplnenie zobrazovacích a laboratórnych vyšetrení, alebo, ak si to zdravotný stav dieťaťa vyžaduje, priamo na hospitalizáciu.

Späť