Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Onkocentrum v Komárne realizuje liečbu onkologických pacientov aj počas epidémie koronavírusu

26.3.2020

Náročná liečba onkologických pacientov spĺňa kritériá neodkladnej zdravotnej starostlivosti a musí pokračovať aj v čase epidémie koronavírusu. Onkologické centrum v Nemocnici Komárno, ktorá je členom skupiny AGEL, prijalo v tejto súvislosti mimoriadne opatrenia. Pozitívnou správou pre pacientov je, že bez problémov funguje ďalej, s cieľom odliečiť čo najviac pacientov podľa aktuálnej klinickej potreby, so zameraním na ich maximálnu bezpečnosť, ako aj bezpečnosť zamestnancov Oddelenia klinickej a radiačnej onkológie.

"Naše oddelenie funguje v štandardnom režime, pacientov ožarujeme podľa aktuálnej onkologickej potreby. Celý personál nosí rúška, dbáme na zvýšenú hygienu rúk a intenzívne dezinfikujeme priestory pracoviska. Pacienti, ktorí k nám prichádzajú na ožarovanie, musia najprv absolvovať pri vstupe do nemocnice meranie teploty a vypísať dotazník o cestovateľskej anamnéze“, hovorí primár Oddelenia klinickej a radiačnej onkológie MUDr. Pavel Demeter. Ožarovanie nádorových ochorení spĺňa kritériá neodkladnej zdravotnej starostlivosti, preto žiadnych nových pacientov v Komárne nepreobjednávajú, postupujú podľa dohodnutých termínov a prijímajú aj nových pacientov. "Vnímame ich čiastočný pokles, od kedy vypukla epidémia. Pacienti sa však nemusia báť, ožarovanie naďalej realizujeme a čo najviac minimalizujeme akékoľvek riziko nákazy,“ dodáva primár. "Dôležité je, aby naši pacienti vedeli, že ak v iných častiach Slovenska sa na rádioterapiu čaká mesiace, u nás je možné absolvovať plánované frakcie takmer okamžite

Aby si pacienti boli istí, že sa na jednom mieste nestretnú viacerí, privezení z rôznych sanitiek, na oddelení zriadili nové, separované čakárne, odkiaľ sú individuálne vyvolávaní na rádioterapiu.  "Separovane sa ožarujú ambulantní a hospitalizovaní pacienti, aby nedošlo k ich vzájomného stretu, čím sa znižuje riziko infekcie,“ opisuje ďalšie opatrenia primár Demeter. Samozrejmosťou je aj zvýšená dezinfekcia lineárneho urýchľovača a CT simulátora. Ich povrchy sa dôkladne dezinfikujú po každom pacientovi.

Kombinácia onkopacient a koronavírus, môže byť ozaj nebezpečná.  Primár objasňuje, čo je pre takýchto ľudí v tomto čase najdôležitejšie:  "Ich účinná izolácia. Riziko komplikácií možnej infekcie koronavírusom je však aj u onkologických pacientov  rozdielne. Najviac ohrození sú hlavne pacienti vyšších vekových skupín a pacienti s oslabenou imunitou po agresívnejšej liečbe," vysvetľuje P. Demeter.

Onkológia v Komárne sa za 16 mesiacov svojej činnosti vypracovala na popredné miesto a stala sa dôležitou súčasťou siete moderných onkologických stredísk na Slovensku. Je to vďaka  výbornému technickému vybaveniu a výbornému personálu. Disponujú najmodernejším lineárnym urýchľovačom Halcyon, s CT simulátorom, ktorý je prvým svojho druhu v  Čechách a na Slovensku. Jeho zaobstaraním sa v daných podmienkach preskočili štyri vývojové generácie lineárnych urýchľovačov. Odliečilo sa na ňom už viac ako 1200 pacientov.

"Liečime prakticky všetky onkologické diagnózy v rámci tzv. solídnych zhubných nádorov. Hlavným prínosom tohto prístroja je rýchlosť a presnosť ožarovania. Pacient dostáva menej radiačnej dávky, cielene sú ožarované len nevyhnutné miesta, pri maximálne možnej homogenite žiarenia, s maximálnym možným šetrením okolitých zdravých tkanív. Keďže ročne pribudne na Slovensku takmer  30 000 nových pacientov s onkologickým ochorením, náš prístroj dáva pacientom šancu v boji so zákernou diagnózou“, vysvetľuje primár Demeter. Od prvej chvíle, keď si pacient u nás ľahne pod stroj až po jeho odchod z ožarovne, je to zhruba 5-7 minút“. Aby bol urýchľovač maximálne efektívne využitý, vyžaduje si to perfektný časový manažment pacienta. „Voľba liečebného postupu u každého pacienta je vždy závislá na tímovom rozhodnutí, pacienti sú následne liečení najnovšími postupmi radiačnej a klinickej onkológie. Našou snahou je každému pacientovi „ušiť liečbu na mieru“, objasňuje primár P. Demeter.

A aké diagnózy sú najčastejšie liečené v onkocentre Komárno? "Na prvom mieste je to rakovina prsníka, ďalej nasleduje rakovina konečníka, pľúc, prostaty a poradie v prvej päťke liečených diagnóz uzatvára rakovina orgánov ORL. Vek našich pacientov je od  20 do 100 rokov. U každého je mimoriadne dôležitý individuálny prístup, liečebná stratégia a zvolená taktika liečby. Čo je však absolútne na prvom mieste, je prevencia, resp. včasné stanovenie diagnózy. Poznáme štyri štádia rakoviny, s každým klesá úspešnosť vyliečenia o 20 až 40%,“vysvetluje primár P. Demeter.

Aj vďaka včasnej diagnostike, novým poznatkom a tomuto prístroju sa dnes výrazne zmenila kvalita života pacientov. "Aj keď má pacient napríklad pokročilé štádium ochorenia, dokáže byť sebestačný, nemá bolesti, vie sa sám najesť, sám vykonávať osobné potreby,  predovšetkým môže byť v domácom prostredí so svojimi blízkymi,“ dodáva P. Demeter.

Spoločnosť AGEL získala za projekt Komplexného onkologického centra v Nemocnici Komárno v celoslovenskej ankete TOP inovácie v zdravotníctve 2018 ocenenie.
Späť