Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Vyliečené pacientky obdarovali komárňanských onkologických pacientov

2.3.2020

Sami to prežili, dnes pomáhajú ľuďom s rovnako diagnózou. Dve mladé ženy a matky, dve susedy Ivana Debrecéniová a Jana Rozenberg si v mladom veku a úplne nečakane vypočuli zdrvujúcu onkologickú diagnózu. Nevzdali sa však, boj s rakovinou vyhrali a dnes nezištne pomáhajú rovnako postihnutým pacientom. V pondelok navštívili Nemocnicu Komárno, ktorá je členom skupiny AGEL, ambulanciu radiačnej onkológie, klinickej onkológie a Oddelenie klinickej a radiačnej onkológie a stretli sa aj s pacientami, ktorí práve absolvovali ožarovanie. Ivana a Jana tiež založili občianske združenie Prežila som TO, kde hlavnou témou je práve rakovina.

V komárňanskej nemocnici obe dámy vrelo privítali tak pacienti, ako aj personál. Pacientom s onkologickými diagnózami priniesli nové špeciálne vankúšiky, deky či dokonca knihu s rovnakým názvom Prežila som TO, ktorú napísala Ivana. Ide o zbierku inšpiratívnych básní, ktorých cieľom je pomáhať onkologickým pacientom. ,,Stretnutie bolo veľmi príjemné, naši pacienti veľmi ocenili nielen hmotné dary, ale najmä podporné slová, ktoré sa im dostali,“ hovorí MUDr. Pavel Demeter, MBA, primár klinickej a radiačnej onkológie.

Práve toto oddelenie, ktoré je súčasťou tamojšieho onkocentra patrí medzi najlepšie v Čechách i na Slovensku. Je to aj vďaka najmodernejšiemu lineárnemu urýchľovaču Halcyon s CT simulátorom. Ide o prvý prístroj svojho druhu v Čechách a na Slovensku, jeho zaobstaraním sa preskočili štyri vývojové generácie lineárnych urýchľovačov. Za 15 mesiacov prevádzky sa podarilo odliečiť takmer 1300 pacientov, lieči takmer všetky onkologické diagnózy. ,,Hlavným prínosom tohto prístroja je rýchlosť a presnosť ožarovania. Pacient dostáva menej tzv. nežiadúcej radiačnej dávky, cielene sú ožarované požadované miesta, podľa možností bez zásahu okolitých zdravých tkanív. Keďže ročne pribudne na Slovensku takmer 23 000 nových pacientov s onkologickým ochorením, náš prístroj dáva pacientom šancu v boji so zákernou diagnózou“, vysvetľuje primár oddelenia klinickej a radiačnej onkológie Nemocnice Komárno MUDr. Pavel Demeter.  

Najčastejšími diagnózami, ktoré sú v onkocentre Komárno liečené je rakovina prsníka, ďalej nasleduje rakovina konečníka, pľúc, prostaty a poradie v prvej päťke liečených diagnóz uzatvára rakovina orgánov ORL. Mesačne absolvuje rádioterapiu asi 75 až 90 nových pacientov, vek pacientov sa môže pohybovať od 20 do 100 rokov. Liečba je preplácaná všetkými zdravotnými poisťovňami.

Späť