Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Pre komárňanskú nemocnicu sú letné odbery krvi mimoriadne dôležité

10.7.2019

Nemocnica Komárno, člen skupiny AGEL, pozýva dobrovoľných darcov na letné odbery krvi, ktoré sa konajú každý týždeň, a to v pondelok a piatok od 7.00 do 11.00 hodiny na oddelení hematológie a transfuziológie. Potreba krvi je v lete takmer rovnaká ako počas iného obdobia v roku. Plánovaných operačných výkonov je síce menej, no v období školských prázdnin je viac úrazov, ktoré si mnohokrát vyžadujú akútne podanie krvnej transfúzie.

Letný čas je každoročne poznačený tým, že do nemocnice prichádza menej darcov. Je to spôsobené dovolenkami i vyššími teplotami. V tomto období je však životodarná tekutina oveľa potrebnejšia ako počas ostatných mesiacov v roku. Cez letné prázdniny sa zvyšuje počet nehôd a úrazov, zdravotnícke zariadenia opakovane hlásia nárast akútnych prípadov. Komárňanská nemocnica preto upozorňuje na svoje doplnkové aktivity, ako sú napríklad zasielanie SMS výziev, telefonovanie pravidelným darcom či organizovanie mobilných výjazdov v regióne južného Slovensku. Vďaka tomuto iniciatívnemu manažmentu činností je schopná zabezpečiť dostatok krvi pre všetkých svojich pacientov a pre akútne prípady.

,,Odber krvi je dobré stihnúť ešte pred plánovanou dovolenkou v dostatočnom predstihu, a to jeden až dva týždne. Po dovolenke na Slovensku alebo v susedných štátoch, ako sú Poľsko, Maďarsko a Česko, môže prísť darca na odber i krátko po návrate. Dôležité je, aby sa cítil úplne zdravý počas dovolenkového pobytu a po príchode domov nemal žiadne zdravotné ťažkosti,“ uviedla MUDr. Enikö Radi, primárka oddelenia hematológie a transfuziológie.

,,Ak však nádejný darca dovolenkoval v zahraničí a cestoval lietadlom, môže darovať krv až po uplynutí jedného mesiaca. Rovnako je dôležité, aby počas tohto obdobia nebol chorý. Osobitne sa sledujú návštevníci kritických oblastí východnej Ázie a rovníkovej Afriky. Kritériá sú prísne najmä preto, že v týchto krajinách sa ľudia môžu nakaziť chorobami, ktoré sú prenosné krvou. V prípade, že po návrate zo zahraničia majú dobrovoľníci záujem o darcovstvo, je praktické, aby sa dopredu informovali  v komárňanskej nemocnici. V takom prípade ľahko zistia, po akom období od opustenia danej krajiny môžu darovať najcennejšiu tekutinu, ktorá zachraňuje životy,“ doplnila MUDr. Enikö Radi.

Záujemcovia vrátane prvodarcov môžu získať všetky potrebné informácie o aktuálnych odberoch a o podmienkach darovania krvi na webovej stránke www.nemocnicakomarno.sk alebo na telefónom čísle 035 7909 360.  Dopredu sa hlásiť nemusia, dôležité je, aby prišli v pondelok alebo piatok od 7.00 do 11.00 hodiny do komárňanskej nemocnice alebo na miesto avizovaného mobilného odberu. V prípade záujmu o kolektívne darovanie krvi formou mobilného odberu je nutné sa vopred informovať a dohodnúť so zdravotníkmi.  

Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov, pri opakovanom darovaní až do veku 65 rokov. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a byť po pôrode. Ženy smú darovať krv každé štyri mesiace, muži raz za štvrťrok. Deň pred darovaním sa nesmie piť alkohol alebo vystavovať sa väčšej fyzickej záťaži. Rovnako nie je vhodné konzumovať ťažké a mastné jedlá, fajčiť by sa nemalo minimálne 12 hodín pred odberom. Zdravotníci odporúčajú vypiť deň pred odberom aspoň tri litre tekutín, v deň odberu aspoň pol litra vody či sladkého čaju. K pitnému režimu je dobré si dať i ľahké raňajky. Vhodné sú ovsené vločky s džúsom, pečivo, ovocie alebo zelenina. Darca by si mal so sebou priniesť občiansky preukaz a preukaz poistenca.Pri samotnom odbere, ktorý trvá približne desať minút, zdravotníci odoberú 400 až 500 mililitrov krvi. Darca svojím rozhodnutím dokáže pomôcť až trom onkologickým, chronickým alebo akútnym pacientom.

 

 

 

 

 

 

 

Späť