Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Komárňanská nemocnica získala ocenenie za poskytovanie starostlivosti o pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou

28.6.2017

Neurologickému oddeleniu Všeobecnej nemocnice Komárno prevádzkovanej neziskovou organizáciou FORLIFE a manažérsky riadenej skupinou AGEL bolo udelené významné ocenenie za poskytovanie medicínskej starostlivosti o pacientov. Európska organizácia pre cievne mozgové príhody (European Stroke Organization – ESO) udelila komárňanskej nemocnici štatút Diamantového centra pre liečbu cievnych mozgových príhod.

Neurologické oddelenie Všeobecnej nemocnice Komárno sa v roku 2016 zapojilo do iniciatívy Angels. Stalo sa súčasťou rastúcej komunity  profesionálov, ktorí optimalizujú kvalitu starostlivosti o pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou.  Cieľom iniciatívy Angels  je zvýšiť počet pracovísk v Európe, ktoré sú pripravené poskytnúť tú najlepšiu starostlivosť.

,,Každých 30 minút zomiera v Európe na cievnu mozgovú príhodu pacient, ktorého bolo možné zachrániť, prípadne sa stane trvale zdravotne postihnutým, a to nielen v dôsledku cievnej mozgovej príhody, ale pretože mu nebola v nemocnici poskytnutá adekvátna liečba. Iniciatíva Angels vznikla preto, aby dala šancu túto situáciu zmeniť, " uviedla Valeria Caso, prezidentka európskej organizácie pre liečbu cievnych mozgových príhod (ESO), The Angels Initiative

,,Potrebujeme vybudovať sieť minimálne 1500 stredísk na liečbu cievnych mozgových príhod a nemocníc pripravených prijať pacientov s touto chorobou, ktoré budú každý deň systematicky pracovať na zlepšovaní kvality liečby každého jedného pacienta postihnutého cievnou mozgovou príhodou. Veríme, že sa nám to podarí dosiahnuť do mája 2019," dodala Valeria Caso.

V okrese Komárno je dlhodobo vysoký počet pacientov s  náhlou cievnou mozgovou príhodou. Ročne sa tu hospitalizuje približne 400 pacientov, z toho približne 350 pacientov s diagnózou akútneho mozgového infarktu.

Záchranná zdravotná služba a Všeobecná nemocnica Komárno podpísali Memorandum o spolupráci, cieľom ktorého je súčinnosť a koordinovaný postup pri manažmente starostlivosti o pacientov s podozrením na náhlu cievnu mozgovou príhodou,“ uviedla primárka neurologického oddelenia MUDr. Eva Hanáčková.

 ,,Cieľom tejto dohody je minimalizovať časové straty, najmä ústavnej diagnostiky a liečby do podania lieku rozpúšťajúceho krvnú zrazeninu v mozgovej tepne, teda do podania intravenóznej trombolýzy, ako aj do indikovaného transportu pacienta k endovaskulárnej liečbe, pri ktorej sa pri nedostatočnom efekte trombolýzy, alebo pri jej kontraindikácii v určitých indikovaných prípadoch odstráni krvná zrazenina priamo z upchatej mozgovej tepny. Pacient indikovaný k endovaskulárnej liečbe bude prevezený záchranným tímom po konzultácii na Rádiologické oddelenie Fakultnej nemocnice v Trnave,“ vysvetlila MUDr. Eva Hanáčková.

Šance na prežitie a minimalizáciu následkov sú priamo úmerné času, ktorý uplynie od vzniku mozgového infarktu do začiatku jeho účinnej liečby.  Podľa údajov svetovej zdravotníckej organizácie náhla cievna mozgová príhoda postihne ročne až 15 miliónov ľudí na celom svete. Je jednou z najčastejších príčin smrti a jedným z najviac invalidizujúcich ochorení preživších pacientov.

Späť