Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Valentínska kvapka krvi nabáda ľudí spojených láskou k darcovstvu krvi

10.2.2017

Hematologicko-transfúzne oddelenie Všeobecnej nemocnice Komárno, prevádzkovanej neziskovou organizáciou FORLIFE a manažérsky riadenej skupinou AGEL, sa aj v tomto roku aktívne zapojí do akcie Valentínska kvapka krvi, ktorú vyhlásil Slovenský Červený kríž. Zaľúbenci ako aj široká verejnosť budú môcť v rámci tohtoročnej kampane s heslom „Šťastie máme v krvi, prečo ho nezdieľať?“, darovať najvzácnejšiu tekutinu od 13. februára do 17. marca 2017. Oddelenie hematológie a transfuziológie (HTO) v Komárne si aj v tomto roku v rámci tejto kampane vyhradilo pondelky a piatky od 7.00 do 11.00 hodiny, no v prípade záujmu väčších organizovaných skupiny je možné dohodnúť aj iný termín spoločného darovania krvi.

Všetci dobrovoľní darcovia dostanú od Slovenského Červeného kríža drobný darček. „Vďaka akcii Valentínska kvapka krvi máme už teraz nahlásených študentov z komárňanských stredných škôl, za čo sme veľmi vďační. Veríme, že ich prístup bude motivovať aj ďalších, nielen mladých, ľudí k darcovstvu. Komárňanské HTO pravidelne vysiela svoju mobilnú odberovú jednotku hematologicko-transfúznej stanice aj do okolitých obcí, pričom už teraz máme naplánované odbery v komárňanskom okrese na celý rok 2017,“ uviedla primárka oddelenia hematológie a transfuziológie, MUDr. Enikő Radi.

Všeobecná nemocnica Komárno sa do tejto akcie zapája už každoročne. „V roku 2016 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv 45 žiakov, 169 viacnásobných darcov, 48 prvodarcov a 4 páry. Aj v tomto roku srdečne uvítame každého darcu najvzácnejšej tekutiny a veríme, že sa počet darcov oproti minulému roku o čosi zvýši,“ dodala primárka MUDr. Enikő Radi.

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov vážiaci viac ako 50 kg. Či je darca vhodný na odber krvi posúdi individuálne lekár priamo na oddelení hematológie a transfuziológie. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.

Späť