Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

V komárňanskej nemocnici pribudli nové monitory dychu

27.5.2015

Novorodenecké oddelenie Všeobecnej nemocnice v Komárne, ktorú prevádzkuje nezisková organizácia FORLIFE a manažérsky riadi skupina AGEL, v týchto dňoch získalo darom nové monitory dychu od Nadácie Križovatka. Dva ďalšie monitory dychu, Babysense I, v hodnote 158 EUR, budú slúžiť bábätkám nielen v nemocnici, ale i v pohodlí ich domova.

Monitor dychu účinne chráni novorodenca pred hrozbou tzv. Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), ktoré predstavuje náhle zlyhanie dýchania dojčaťa. „Syndróm náhleho úmrtia dieťaťa prichádza bez akýchkoľvek príznakov, väčšinou počas spánku, a to aj u úplne zdravých detí. Následky však nemusia byť vždy fatálne. Ak sa problémy s dýchaním včas odhalia, môžeme dieťaťu ešte pomôcť,“ vysvetlila vedúca lekárka novorodeneckého oddelenia MUDr. Ingrid Moravcová.

 Nadácia už v minulosti darovala nemocnici 9 monitorov dychu Baby Sense II a teraz k nim pribudli ďalšie 2 monitory Baby Sense I. „Monitory dychu slúžia na rozpoznanie porúch dýchania. Ak sa totiž dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo ak sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, spustí sa zvuková aj svetelná signalizácia monitoru. Monitor dychu teda nezabráni vzniku respiračných problémov, upozorní však na ich výskyt a dá tak deťom šancu na život,“ dodala MUDr. Ingrid Moravcová.

Nadácia Križovatka je nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2008 s cieľom pomáhať deťom ohrozeným „Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat“. Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne sa jedná o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov, ako je fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť. Akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor – napr. prikrývky, vankúš alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa, prekážky v dýchacích cestách atď. Tiež každé oslabenie detského organizmu (infekčné choroby, horúčky, zvracanie) a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ povedala pani Tomasch, riaditeľka Nadácia Križovatka s tým, že monitory dychu sú jedinou účinnou prevenciou pri SIDS.

Aby mal pri plnej kapacite každý novorodenec monitor dychu, potrebovalo by novorodenecké oddelenie ešte 7 kusov. Keď má však mamička záujem, môže si monitor dychu zapožičať na domáce používanie od Nadácie Križovatka. „Veľmi nás teší spolupráca s Nadáciou Križovatka, vďaka ktorej môžeme poskytnúť našim rodičkám lepšie služby a zabezpečiť im, ako aj ich deťom spokojný spánok,“ povedal Mgr. Viktor Dudáš, riaditeľ nemocnice.

Pôrodnica komárňanskej nemocnice bola opätovne v projekte Sprievodca pôrodnicami ohodnotená ako najlepšia pôrodnica v Nitrianskom kraji a v rámci Slovenska ju mamičky ohodnotili ako štvrtú najlepšiu. Na gynekologicko-pôrodníckom oddelení Všeobecnej nemocnice Komárno sa v roku 2014 narodilo  819 detí.

Späť