Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Komárňanská nemocnica dnes otvorila nové Centrum pre poruchy rovnováhy

20.5.2015

Nové Centrum pre poruchy rovnováhy v moderne zrenovovaných priestoroch dnes, 20. mája 2015, slávnostne otvorila Všeobecná nemocnica Komárno, ktorú prevádzkuje nezisková organizácia FORLIFE a manažérsky riadi spoločnosť AGEL SK a.s. Centrum sa nachádza v pavilóne K a je prvým špecializovaným pracoviskom v Nitrianskom kraji, ktoré dokáže komplexne diagnostikovať rovnovážny aparát. Investícia do stavebných úprav priestorov a prístrojového vybavenia vyšla nemocnicu na viac než 75 000 EUR.

Všeobecná nemocnica Komárno v novom centre, ktoré ako jedno z mála pracovísk na Slovensku a jediné v Nitrianskom kraji, disponuje komplexným prístrojovým vybavením potrebným na vyšetrenie celého rovnovážneho systému. Nemocnica tým umožní širokému spektru svojich pacientov  objektivizáciu  obtiaží a ich kvantitatívne a kvalitatívne vyhodnotenie počítačovou analýzou a taktiež  komplexné vyšetrenie sluchu. „Centrum je špecializované pracovisko novovytvorenej otorinolaryngologickej a otoneurologickej ambulancie, ktoré poskytuje diagnostiku a liečbu závratových stavov a iných porúch rovnováhy.  Závrat  je po bolesti hlavy druhý najčastejší  subjektívny príznak v medicíne. Ako príčina týchto príznakov sa uvádzajú najčastejšie choroby vnútorného ucha, vnútorné choroby, neurologické choroby, psychiatrické choroby,“ uviedla MUDr. Iveta Csekesová, vedúca lekárka Centra pre poruchy rovnováhy.

Nemocnica sleduje celosvetové trendy a preto pracovisko vybavila modernými prístrojmi a personál bol vyškolený na renomovaných pracoviskách v odbore otoneurológia. „Spomedzi zakúpených prístrojov by som rada vyzdvihla prístroj BERA, ktorý spomedzi audiologických zariadení s najvyššou spoľahlivosťou diagnostikuje nemalígny nádoru mozgu, ktorý tvorí 8-10% všetkých mozgových nádorov. Prístroj je schopný vyšetriť sluch aj u ťažko spolupracujúceho pacienta, napríklad postihnutých ľudí či malých detí. Ďalším novým prístrojom je VEMP (vestibulárne evokované myogénne potenciály), ktorý dráždením rovnovážneho systému vďaka viacerým prepojeniam na úrovni mozgového kmeňa umožní vyšetriť  špeciálne dráhy,  ktoré sa tiež podieľajú na udržiavaní rovnováhy. Som veľmi rada, že máme k dispozícii takéto špičkové prístrojové vybavenie, ktoré nielenže umožnia dokonalú diagnostiku, ale sú oproti starším typom komfortnejšie pre pacientov, keďže dráždime rovnovážny systém vzduchom na rozdiel od vody, ktorá sa predtým zvykla vstrekovať do ucha,“dodala MUDr. Csekesová.

V rámci stavebných úprav bola ambulancia prispôsobená nárokom pre vyšetrenia rovnovážneho aparátu vrátane nového nábytku, podláh a veľkej čakárne pre pacientov. „Som hrdý, že sa práve v našom zdravotníckom zariadení podarilo otvoriť prvé takéto špecializované pracovisko v Nitrianskom kraji,“ povedal Mgr. Viktor Dudáš, riaditeľ nemocnice.

Všeobecná nemocnica Komárno zriadením Centra pre poruchy rovnováhy svojim jedinečným priestorovým, prístrojovým a personálnym vybavením ponúka svoje služby pacientom nielen v regióne Komárna, ale bude určite prínosom aj pre klientov z iných okresov. „Centrum v úzkej spolupráci s inými medicínskymi odbormi ponúka komplexný program zdravotnej starostlivosti zahrňujúci diagnostiku, farmakoterapiu, ORL (ušno-nosno-krčnú) liečbu, individualizovaný rehabilitačný program a pravidelné sledovanie pacienta. Pracovisko bolo priestorovo nadštandardne pripravené tak, aby bolo možné naraz poskytovať viaceré služby svojim pacientom vrátane infúznej liečby vo forme stacionára napríklad pre pacientov s chronickými ochoreniami v tomto odbore,“vysvetlil MUDr. Rudolf Pelikán, MPH, námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť.

Centrum pre  poruchy rovnováhy bude mať ordinačné hodiny od pondelka do piatku od 7.00 hod. do 15.00 hod. Objednávanie bude možné aj na telefónnom čísle 035/7909 435

Späť