Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Tohtoročná Valentínska kvapka krvi motivuje zaľúbencov k darcovstvu krvi i v nemocnici Komárno

6.2.2015

Všeobecná nemocnica Komárno, prevádzkovaná neziskovou organizáciou FORLIFE a manažérsky riadená skupinou AGEL, sa aj tento rok zapojí do akcie Valentínska kvapka krvi, ktorú vyhlásil Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a bude trvať od 9.2.2015 do 13.3.2015. Oddelenie hematológie a transfuziológie (HTO) v Komárne má vyhradené v rámci kampane s podtitulom „životne dôležitá príťažlivosť“ piatky od 7.00 do 11.00 hodiny, v prípade záujmu organizovanej skupiny je však možné dohodnúť aj iný termín. Všetci dobrovoľní darcovia dostanú od Slovenského Červeného kríža malý darček.

Krv a krvná plazma od dobrovoľných darcov sú nenahraditeľné pri liečbe mnohých ochorení, pri zložitých operáciách a záchrane ľudského života pri úrazoch. Najväčšou odmenou pre darcov je  pomoc ľuďom v ťažkej chvíli. „Darovanie krvi je skutočným dôkazom lásky a Valentínska kvapka krvi je skvelou príležitosťou na prelomenie bariér a zbavenie strachu z odberu,“ uviedla primárka oddelenia hematológie a transfuziológie, MUDr. Enikő Radi.

Všeobecná nemocnica Komárno sa do tejto akcie zapája už každoročne. „ V roku 2014 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv až 71 žiakov,  241 viacnásobných darcov,  53 prvodarcov a 4 páry. Veríme, že tento rok sa zúčastní ešte väčší počet darcov ako ten minulý. Srdečne uvítame každého, zatiaľ máme nahlásenú jednu školu, no veríme, že počas akcie príde darovať krv aj viac skupín darcov,“ dodala primárka MUDr. Enikő Radi.

Komárňanské oddelenie HTO pravidelne vysiela svoju mobilnú odberovú jednotku hematologicko - transfúznej stanice aj do okolitých obcí, kde odoberie najvzácnejšiu tekutinu občanom,“ povedala primárka HTO, MUDr. Enikő Radi s tým, že už majú naplánované odbery v komárňanskom okrese na celý rok 2015.

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov vážiaci viac ako 50 kg. Či je darca vhodný na odber krvi posúdi individuálne lekár priamo na oddelení hematológie a transfuziológie. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky. 

Späť