Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Kardiologička vyzýva: „Neváhajte s návštevou lekára“

17.6.2021

Nemocnica AGEL Komárno po ústupe pandémie bez akýchkoľvek obmedzení prevádzkuje aj svoje ambulancie, vrátane tej kardiologickej. Po mesiacoch odkladania návštevy u lekára je dôležité, aby ľudia s ochorením, či podozrením na choroby srdca a kardiovaskulárneho systému navštívili čo najskôr odborníka.

„Srdcovocievne ochorenia sú zodpovedné za takmer polovicu všetkých úmrtí na Slovensku. Najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia sú ischemická choroba srdca, hypertenzia a im pridružené rôzne ochorenia,“ hovorí lekárka kardiologickej ambulancie Nemocnice AGEL Komárno MUDr. Angéla Farkasová. Ako upozorňuje, prvým predpokladom zvládnutia a úspešnej liečby je včasná diagnostika. Tento prvý krok však musí urobiť samotný pacient, pomôcť v tom však môžu príbuzní, kolegovia a známi.

„V rámci ambulantnej starostlivosti zabezpečujeme komplexné echokardiografické vyšetrenie moderným sonografickým prístrojom, ambulantné EKG vyšetrenia, 24 hodinové EKG monitorovanie a ergometrické vysetrenie,“ objasňuje MUDr Farkasová. „Echokardiografia – ultrazvukové vyšetrenie umožňuje zobrazenie všetkých štruktúr srdca, vrodené a získané poškodenia a jeho výkonnosť. Toto vyšetrenie je nebolestivé, nevyžaduje špeciálnu prípravu a nezaťažuje pacienta žiadnymi rizikami,“ vysvetľuje skúsená odborníčka s tým, že aj vzhľadom na aktuálne uvoľnenie protiepidemických opatrení, opätovné naštartovanie fyzických aktivít, leto, dovolenky a horúčavy je zistenie zdravotného stavu pre ľudí s predispozíciou na srdcovocievne ochorenia veľmi dôležité. „Bicyklová ergometria vyhodnotí telesnú výkonnosť športovcov i pacientov so srdcovými chybami. V súčasnosti máme k dispozícii tri EKG holtre pre kontinuálne 24 hodinové meranie srdcovej činnosti, ktoré sa používajú na odhalenie porúch srdcového rytmu tak u zdravých jedincov, ako aj po operácii srdca alebo iných srdcových chorôb a u pacientov po cievnej mozgovej príhode,“ prináša ďalšie informácie kardiologička.

Komárňanská kardiologická ambulancia spolupracuje aj s onkológmi, na včasný záchyt poškodenia srdca a ciev po protinádorovej liečbe je prínosom pravidelné echokardiografické vyšetrenie u vybraných onkologických pacientov. Ponúkajú aj kompletné preventívne prehliadky so zameraním na kardiovaskulárne a civilizačné ochorenia.

„Cieľom našej ambulancie je včasný záchyt kardiovaskulárnych ochorení, kde správne a včasné rozpoznanie príznakov a rýchly terapeutický zásah môže pacientovi výrazne pomôcť žiť kvalitnejší a dlhší život,“ dodáva lekárka. Na kardiologické vyšetrenie je potrebné odporučenie od praktického lekára alebo iného odborného lekára, ambulancia je v prevádzke pracovné dni v čase 7,00 -15,00hod.

Späť