Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

ORL ambulancia v komárňanskej nemocnici je v plnej prevádzke. Lekárka vyzýva pacientov, aby návštevu u odborníka neodkladali

13.5.2021

Nemocnica AGEL Komárno od leta 2020 prevádzkuje 2 otorinolaryngologické ambulancie určené deťom aj dospelým. So skúsenými odborníkmi a moderným vybavením je plne k dispozícii pacientom s najrôznejšími diagnózami, realizuje aj operácie v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti (JZS). Pandémia návštevy u odborníkov v ambulanciách čiastočne spomalila. Dnes je pandemická situácia lepšia a lekári vyzývajú pacientov, aby návštevu u odborníka neodkladali.

„Naše ORL ambulancie fungujú ako ambulancie pre širokú verejnosť, robíme kompletné ORL vyšetrenie pre dospelých aj detských pacientov vrátane vyšetrení porúch rovnovážneho aparátu. Našou náplňou sú aj konziliárne ORL vyšetrenia pre hospitalizovaných pacientov v komárňanskej nemocnici, dispenzárna starostlivosť – teda pravidelné kontroly onkologických pacientov s nádorovým ochorením v ORL oblasti v spolupráci s oddelením klinickej onkológie a oddelením radiačnej onkológie,“ hovorí primárka ORL a JZS MUDr. Iveta Csekesová. Na ORL ambulanciách bol počas pandémie na Slovensku  celkovo zaznamenaný pokles návštevnosti, čo prisudzujeme samozrejme uvedomelosti pacientov, ktorí sa snažili väčšinu zdravotných problémov vyriešiť samostatne, alebo s pomocou všeobecného lekára. Momentálne však, keď je už situácia ohľadom pandémie COVID 19 stabilizovaná, apelujeme na pacientov, aby v prípade ak potrebujú ORL vyšetrenie, toto už ďalej neodkladali.  „V rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti sme opäť začali realizovať operačné výkony v celkovej anestézii ako je odstránenie nosohltanovej mandle u detí, odstránenie podnebných mandlí u detských aj dospelých pacientov, vloženie ventilačnej trubičky do blany bubienka, ale aj endoskopické operácie nosovej dutiny a prínosových dutín, či odstránenie nosových polypov,“ vysvetľuje odborníčka. Veľkou výhodou ORL pracoviska v komárňanskej nemocnici sú veľmi krátke čakacie lehoty na vyšetrenie a citlivý prístup pri detských diagnózach. V nemocnici  vďaka spolupráci s oddelením klinickej a radiačnej onkológie riešia aj nádorové ochorenia v oblasti tváre a krku. „Odstraňujeme benígne nádory, operujeme hlasivky pod mikroskopom, v lokálnej anestézii riešime aj kožné nádory tváre, vonkajšieho nosa, ušnice, pery, nezhubné nádory nosovej priehradky, sliznice hltana, jazyka.

Najväčším prínosom pre pacientov je vyšetrenie špeciálnym prístrojom - flexibilným nazofaryngolaryngoskopom.  „Je to tenký ohybný endoskop, pomocou ktorého vieme detailne vyšetriť horné dýchacie a tráviace orgány, nosovú dutinu, nosohltan, hrtan, hornú časť priedušnice, hltan až po vchod do pažeráka. Vyšetrenie je nebolestivé bez nutnosti lokálnej anestézie. Vyšetrením zisťujeme zápalové alebo nádorové zmeny na sliznici.“ Ak sa objaví podozrenie na nejaké zmeny, je odobratá vzorka na histologické vyšetrenie potrebné na diagnostiku a liečbu nádorového ochorenia. 

MUDr. Csekesová má na odkladané návštevy odborníkov jednoznačný názor. „Rada by som zdôraznila pacientom,  že aj v tomto ťažkom období celosvetovej pandémie COVID- 19 netreba odkladať návštevu lekára, lebo aj mierne príznaky ochorenia môžu znamenať prítomnosť vážnejšej diagnózy.“ Nemocnica AGEL Komárno zodpovedne dodržuje protiepidemické opatrenia, všetci zdravotníci používajú ochranné pomôcky, samozrejmosťou je dezinfekcia priestorov ambulancie. Časté vetranie, minimalizovaný kontakt s inými pacientmi v čakárni je zárukou bezpečnosti pre pacientov aj lekárov.

Späť