Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Komárňanská nemocnica hlási zlepšenie pandemickej situácie

12.4.2021

Na túto informáciu sme čakali niekoľko týždňov. Nemocnica AGEL Komárno hlási potešujúce správy o celkovom výraznom zlepšení pandemickej situácie. Poklesol počet pacientov s koronavírusom, nízke je aj číslo zdravotníkov s covidom. Objavil sa však nový fenomén, pribúda pacientov, ktorí sa vyliečili z covidu, ale ktorí majú závažné postcovidové komplikácie. Nemocnica má okrem starostlivosti o svojich pacientov naďalej ako jednu zo svojich priorít vakcináciu.

„Som veľmi rád, že môžem skonštatovať v našej nemocnici zlepšenie pandemickej situácie.  K dnešnému dňu máme na bežnom lôžku 16 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie alebo neinvazívnej ventilácie si vyžadujú 3 pacienti a 2 sú suspektní,“ informoval o priaznivých číslach riaditeľ Nemocnice AGEL Komárno Miroslav Jaška. Zo zamestnancov má koronavírus 6 ľudí, jeden je  preventívnej karanténe. Novým fenoménom, ktorý zaznamenali nielen v tejto nemocnici, je však nárast postcovidových pacientov „Z koronavírusu sa už títo pacienti vyliečili, majú však naďalej vážne a dlhšie trvajúce zdravotné ťažkosti. To si vyžaduje zase plné nasadenie našich zdravotníkov na lôžkach JIS či OAIM tzv bielych, necovidových oddelení. Predpokladáme, že to bude naša prvoradá úloha v najbližších týždňoch a mesiacoch, aby sme tieto ťažké postcovidové syndrómy zvládli,“ uviedol M. Jaška.

Nemocnica využila zníženie počtu pacientov s koronavírusom a operatívne začala s rekonštrukciou kyslíkových rozvodov v nemocnici. To by malo trvať zhruba dva týždne a výsledkom bude skvalitnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov, ktorých stav si vyžaduje pripojenie na kyslík.

Stále naplno funguje vakcinačné centrum v nemocnici, komárňanskí zdravotníci by boli schopní očkovať aj viac záujemcov denne. „Žiadali sme o navýšenie našich slotov, veríme, že nám to bude umožnené, aby očkovanie v Komárne napredovalo rýchlejšie. Momentálne máme v čakárni cca 3600 ľudí ešte z vyššej vekovej kategórie nad 60 rokov, sme však limitovaní dodávkami vakcíny,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice. Výrazne iná je situácia s prihlasovaním sa na očkovanie vo Veľkokapacitnom očkovacom centre v Nitre. „Tu máme stále stovky voľných miest, na nasledujúci víkend je kapacita tak v sobotu ako aj v nedeľu po 1700 očkovancov. Ľudia sú v tomto prípade  vybavovaní bezprostredne po zaregistrovaní sa do čakárne,“ doplnil M. Jaška.

Späť