Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Nemocnica AGEL Komárno dokáže sama pripravovať nedostupný liek účinný aj proti koronavírusu

10.3.2021

Nemocničná lekáreň Nemocnice AGEL Komárno vďaka svojim farmaceutom dokáže nahradiť liek na koronavírus, ktorý je nedostupný v celej Európe vlastnou prípravou. Tamojší farmaceuti pripravujú kapsule s obsahom dexametazónu nielen pre hospitalizovaných, ale aj pre ambulantných pacientov. Kapsule pripravujú podľa individuálneho rozpisu na lekársky predpis.

„Dexametazón je nedostupný nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Nedostatok tohto lieku je spôsobený zvýšeným počtom pacientov s koronavírusovým ochorením. Na základe štandardných postupov u kriticky chorých sa odporúča k terapii aj dexametazón 6 mg perorálne podávaný 10 dní, u tých, ktorí sú na doplnkovej kyslíkovej liečbe,“ hovorí PharmDr. Hajnalka Komjáthy, PhD, vedúca farmaceutka Nemocnice AGEL Komárno. S prípravou lieku začali už od januára 2021. „Samotná príprava trvá približne 30 minút pri počte 100 kapsúl. Keďže ide o individuálne pripravovaný liek, kapsule je možné pripraviť s obsahom 4, 6 až 8 mg na 10, 20 až viac dní,“ vysvetľuje vedúca farmaceutka.

Okrem koronavírusového ochorenia pacienti užívajú dexametazón aj na iné zápalové reumatologické a autoimunitné ochorenie, v onkológií na premedikáciu pred podaním cytostatík alebo na paliatívnu  liečbu malígnych nádorov, ďalej v dermatológii na liečbu akútneho ekzému alebo na liečbu závažného akútneho astmatického záchvatu. „Dexametazón patrí do skupiny glukokortikoidov  na systémové použitie s výraznými antialergickými, protizápalovými účinkami. Má esenciálne postavenie vo farmakoterapii. V našej lekárni vieme pripraviť aj kapsule s obsahom vankomycínu a metronidazolu na terapiu klostrídiových infekcii,“ dodáva vedúca farmaceutka komárňanskej nemocnice. V tomto prípade ide o individuálne pripravovaný liek na lekársky predpis s podrobným rozpisom, ako to vyžaduje legislatíva. 

Späť