Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

„Prípady treba riešiť s chladnou hlavou a rozumom,“ hovorí sestra z urgentného príjmu Nemocnice AGEL Komárno

7.12.2020

Práca na urgentnom príjme je každý deň iná. Iní pacienti, iné diagnózy a zdravotníci pri nástupe do zmeny nikdy nevedia, čo im najbližšia služba prinesie. Inak to nie je ani v Nemocnici AGEL Komárno. Na zážitky, ale aj na fungovanie urgentu v tomto období, sme sa spýtali priamo sestry Lívie Matusekovej.

V roku 1996 som začala pracovať v komárňanskej nemocnici. Mám 19 rokov  odrobených na Oddelení vnútorného lekárstva, viac ako 5 rokov pracujem na Internej ambulancii. Pred rokom a pol po prestavbe starého interného pavilónu na nový sa otvorilo pracovisko urgentného príjmu, kde môžem moje skúsenosti a vedomosti uplatňovať a naďalej rozvíjať,“ začína Lívia Matuseková svoje rozprávanie. Priznáva, že práve služby na urgentne sú aj pre ňu, dlhoročnú zdravotníčku, často náročné. ,,Práca na urgentnom príjme je pre mňa prínosom, je dynamická a zaujímavá. Vyskytujú sa nové prípady a situácie, ktoré treba riešiť s chladnou hlavou, trpezlivosťou a rozumom. Museli sme sa naučiť pracovať s neurologickými pacientami, vytvoriť triáž pacientov, monitorovať ťažšie stavy, a to bola pre  mňa aj celý náš kolektív nová skúsenosť,“ vysvetľuje sestra Lívia.

Na komárňanskom urgentnom príjme sú zabezpečené lôžka, ktoré sa využívajú na expektáciu pacienta, teda pacient tam zostáva niekoľko, často hodín do rána. Výnimkou nie sú ani psychiatrickí pacienti, ktorí sú podľa jej slov nároční na starostlivosť.  „Situácie na našom pracovisku sú rôznorodé, niekedy smutné, inokedy úsmevné a aj napriek tomu, že mám viacročné skúsenosti, služby prinášajú nové situácie a zážitky,“ hovorí sestra Lívia Matuseková.

Epidemiologická situácia, ktorá tento rok sužuje Slovensko, ovplyvnila aj chod komárňanského urgentu. Lívia to bližšie opisuje: ,,Prísnejšie musíme triediť pacientov, obliekame sa do osobných ochranných pracovných prostriedkov, dbáme na zvýšenú dezinfekciu.“  Práca na urgente je pre zdravotníkov mimoriadne náročná, avšak komárňanská sestra si ju pochvaľuje: „Napriek opísaným okolnostiam mám svoje povolanie rada. V novej modernej budove, s elektronickým bezpečnostným systémom a novým prístrojovým vybavením sa cítim komfortne, bezpečne a dobre sa mi tu pracuje.“

Na urgentnom príjme v Nemocnici AGEL Komárno tento rok ošetrili takmer 4200 pacientov. Komárňanská nemocnica pokračuje vo výstavbe nového urgentného príjmu, ktorý by mal byť hotový koncom budúceho roka. Úplne nová budova urgentného príjmu bude umiestnená medzi existujúce časti nemocnice. 

Späť