Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

V Komárne vedie Oddelenie vnútorného lekárstva primár z Palestíny ,,Slovensko je krásna krajina, Slováci sú kamarátski“

7.9.2020

Ľudské aj lekárske cesty sú nevyspytateľné. Mestečko Qalquilia v Palestíne a Komárno delí vyše tritisíc kilometrov. Napriek tomu sa primár Oddelenia vnútorného lekárstva MUDr. Shadi Jadaa pred 17 rokmi vďaka štúdiu medicíny na Slovensko nielen dostal, ale sa tu aj usadil a už deväť rokov pomáha pacientom na juhu Slovenska v Nemocnici AGEL Komárno.

,,Prvýkrát som prišiel na Slovensko na začiatku roka 2003. Dôvod bol ten, že som dostal štipendium študovať medicínu, mal som jazykovú školu a tak som začal študovať medicínu  v Bratislave na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského,“ spomína na začiatok svojej slovenskej životnej etapy primár Jadaa. Cení si, že Slovensko je pre neho a jeho rodinu bezpečná krajina, že má možnosť si zvyšovať kvalifikáciu aj kariérne rásť. Pacienti aj kolegovia v nemocnici si ho pochvaľujú. ,,Pre moje deti je tu lepšia budúcnosť, na Slovensku som si jednoducho zvykol“, vyznáva sa rodák z Palestíny. Úprimne však priznáva, že sa rodina jeho rozhodnutie zostať na Slovensku snažila zmeniť. ,,Tlačili ma, aby som sa vrátil domov.“ On sa však rozhodol zostať a to aj napriek tomu, že manželka, zubárka nemôže na Slovensku vykonávať svoju profesiu. ,,Veľmi sa mi páčia prírodné krásy Slovenska a lokalita, keďže sa nachádza v srdci Európy. Odtiaľto sa pohodlne dostanete kamkoľvek v rámci Európy. Na Slovensku mám len dobré skúsenosti, Slováci sú veľmi kamarátski, nikto sa ku mne negatívne nesprával len kvôli tomu, že som zo zahraničia“, dodáva MUDr. Jadaa peknou slovenčinou a jedným dychom dodáva, že obe kultúry sa len ťažko porovnávajú. ,,Patriotizmus v mojej krajine je ako naše náboženstvo. Je to pre nás niečo posvätné. Národná identita a hrdosť na svoje kultúrne dedičstvo je v Palestíne zásadná vec., na Slovensku to tak celkom nie je.  

Na Oddelení vnútorného lekárstva pracuje Shadi Jadaa od samého začiatku, prešiel viacerými pozíciami, dnes oddelenie vedie. A ako by charakterizoval pacienta? ,,Slovenský pacient je komplikovaný v tom smere, že veľakrát príde do nemocnice neskoro, keď je stav vážny a svoje zdravie nie je u väčšiny na prvom mieste“.

,,Oddelenie pod vedením pána doktora veľmi dobre funguje, bol to možno odvážny krok, ale realita ukázala, že správny. Pán primár dokáže spájať kolegov, sú skvelý kolektív. Oddelenie zvládlo aj  náročné prevádzkové zmeny v novom internom pavilóne a pán primár bol lídrom aj pri zvládaní situácie a činnosti urgentného príjmu v našej nemocnici počas prvej vlny pandémie koronavírusu,“ zhodnotil zahraničnú posilu riaditeľ Nemocnice AGEL Komárno Miroslava Jaška.

Späť