Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 (0)35 7909 111

Nemocnica

Medička Marianna už štvrtý mesiac pomáha ako dobrovoľníčka v levočskej nemocnici

11.6.2020

Nič nie je lepšie ako nasadenie v praxi, a to za tých najťažších podmienok. Svoje vie o tom aj sympatická Marianna Soľanová (22) zo Spišského Hrhova, medička, ktorá už štvrtý mesiac nezištne pomáha vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Levoči. Študentka 4. ročníka všeobecného lekárstva na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach má zdravotníctvo tak povediac v krvi.

,,Moja mamka je zdravotná sestra, čiže o ľudskom tele a práci v zdravotníctve som počula doma mnohokrát. Aj to má inšpirovalo, aby som išla študovať medicínu. Keď sa na Slovensku objavili prvé prípady COVID-19, situácia nebola ľahká. Vnímala som, aké ťažké to majú v nemocniciach, kde nikto nečakal a nebol pripravení na takéto ochorenie. Či už išlo o nedostatok personálu alebo pomôcok. Keďže som študentka všeobecného lekárstva, chcela som byť užitočná a pomáhať tam, kde je to potrebné. V škole sa nám výučba prezenčná zmenila na výučbu dištančnú, takže popri učení sa mi vytvoril aj čas na takúto formu výpomoci,“ hovorí Marianna o dôvodoch, ktoré ju priviedli do levočskej nemocnice. Na internete vyplnila formulár a vybrala si tú v Levoči, pretože býva len pár kilometrov ďalej. Dohoda o brigádnickej výpomoci jej platila do konca mája, ona však pomáha aj naďalej. ,, Keďže v nemocnici potrebujú pomoc, pokračujem ďalej. Spočiatku som pomáhala na triáži, teraz asistujem pri odberoch a testovaní. Strach z možnej nákazy nemám. V nemocnici používame predpísané ochranné prostriedky  dodržiavame hygienicko-epidemiologický režim,“ hovorí dievčina, ktorá aktuálne robí online zápočty a skúšky.  ,,Tento semester som mala 3 zápočty a 5 skúšok. Väčšinu som už zvládla, čaká ma už len posledná z dermatovenerológie v polovici júna,“ hovorí Marianna. Atmosféra v nemocnici sa jej páči. ,,Pomohla tomu určite skvelá organizácia a zodpovedný, šikovný personál. Spoznala som množstvo zdravotníkov na rôznych pozíciách a oddeleniach, ktorí taktiež pracovali na triáži. Boli ku mne milí, prijali ma medzi seba. Čo sa týka pacientov, tí si rýchlo zvykli na nové podmienky a opatrenia. Nestretli sme sa s nijakým nepokojom alebo nerešpektovaním.“ Popri pomoci mala možnosť prejsť si aj jednotlivé oddelenia nemocnice, videla, ako to tam funguje. ,,Vážim si to a nevylučujem, že po skončení školy budú moje kroky smerovať práve do levočskej nemocnice,“ hovorí dobrovoľníčka, ktorá hodlá pomáhať podľa situácie a potreby nemocnice aj v lete. Okrem medicíny vo voľnom čase rada číta, pečie, zbiera lesné plody, jazdí na štvorkolke a spoznáva krásy Slovenska a má rada zvieratá.

A čo na Mariannu hovoria kolegovia z nemocnice? ,,Študentka medicíny Marianna Soľanová počas dobrovoľníckej činnosti bola veľmi aktívna. Rýchlo sa zapojila do pracovného procesu a bola nápomocná zamestnancom triáže, pričom ich vedela plnohodnotne zastúpiť na jednotlivých pozíciách. Taktiež sa zúčastňovala sterovania pacientov na COVID-19. Vážime si jej zodpovedný prístup k práci, obetavosť a nezištnú pomoc,“ povedal Marek Nahalka, vedúci oddelenia.    

Späť